Weelderig wit

8.7 pnt Verleidelijke feinherb Riesling

In de wijnwereld zijn er vele bevlogen wijnmakers en daar is Christine Bernhard er zeker een van. Deze pionier van de ecologische wijnbouw in Duitsland –Ökoweinbau-  en jarenlange voorzitster van de Federatie Biologische Wijnbouw maakt al meer dan 20 jaar met veel liefde wijn. En dat proef je, zeker als je deze wijn ook nog eens blind voorgeschoteld krijgt. Tekenend voor Christine Bernard is hoe zij over haar (vaak oude) wijnstokken spreekt: “Als je beseft, dat de wijnstokken ons te eten geven dan kan je niet anders dan aardig voor ze zijn.  Dan gebruik je geen gif of kunstmest, dan laat je ze niet stressen door teveel te laten produceren. Dan pluk je met de hand.”  Resultaat: Riesling met een verhaal en hoge scores. 

Bovendien moet je er snel bij zijn, want er zijn nog maar een paar dozen beschikbaar. Klik hiernaast op de link ‘Deze wijn kopen’!

Het wijngoed Janson-Bernard heeft een Nederlandse ‘founding father’: de Mennoniet Abraham Janson. Janson werd door religieuze persecutie gedwongen Holland te verlaten en vestigde zich in 1739 in Harxheim. De Jansons stonden bekend als progressieve landbouwers en wijnmakers. Met Christine Bernhard valt de appel niet ver van de boom. Ze introduceert meteen ecologische wijnbouw in de wijngaarden met als resultaat dat de wijnstokken nu een evenwichtige groei vertonen, met kleinere, geconcentreerde, aromatische druiven.  Waar mogelijk worden oude wijnbouwtradities doorgegeven of het nu gaat om handmatige selectie of het in toenemende mate gebruik van spontane gisting bij de wijnbereiding.

Rijzende ster

Het kleine (9,6 ha) wijngoed is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste producenten in Zellertal, op de grens van de wijngebieden Phalz en Rheinhessen. Zellertal maakt deel uit van de groep wijngaarden “Schnepfenflug vom Zellertal” die men in het Duitse classificatie-systeem “Grosslagen” noemt. De klassieke druivensoorten zoals Riesling en Gewürztraminer staan op een kalkmergelbodem die een zekere mineraliteit geeft.

Wat is Feinherb?

En die mineraliteit proeven we in de wijn.  De riesling voelt fris en toch volzacht op je tong, maar ook mondvullend en verleidelijk met florale tonen en veel geel fruit (perzik, abrikozen), peer, rijpe appels, maar ook een discreet zoetje. De term “Feinherb” worden gebruikt voor alles van 10 gram restsuiker tot 18 gram per liter. De restsuiker stoort niet, integendeel, het verhoogt de fruitsmaak en het aroma. Zo evolueert de riesling als het ware in je mond. Christine Bernard noemt de Riesling Alte Reben een “lange afstand renner”. Het is volgens haar een genot om in slow motion zijn subtiliteiten te ontdekken.  Verheug je dan alvast op een lange minerale afdronk, maar ook op sappige, bijna romige momenten, met veel fruit en een vleugje vanille. Héérlijk!

Wat eten we bij Feinherb Riesling?

De  Pfalz Riesling Feinherb, Alte Reben doet het goed bij de zomerquiche met vis , Aziatische gerechten zoals laksa uit Singapore of Thais schelvispakketje. Probeer hem ook eens bij een vegetarische Chili met sinaasappel en komijn of quinoa salade met avocado.

Klik op de linkjes voor de bijbehorende recepten!!!

 

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Op de hoogte blijven van de lekkerste wijn-spijscombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *