Wie is de winnaar?

Proefpanel test aspergewijn

‘Aspergeliefhebber valt met z’n neus in de boter’, kopt de Volkskrant op maandag 3 april. Officieel start het aspergeseizoen pas op 11 april, maar ze liggen nu al in de winkel. Bovendien tegen een veel goedkopere prijs. Oorzaak: het aanbod van asperges is gestegen door nieuwe teeltechnieken, daardoor kan de horeca de aanvoer op dit moment niet aan, dus is er een overschot. Dat drukt de prijs. Dus sla je slag en zet het witte goud nu op tafel. Maar wat drinken we hierbij?

Vorige maand werden er twee aspergewijnen 2017 gekozen door twee verschillende jury’s. Het proefpanel van I Love Food & Wine heeft ze naast elkaar gezet om ze nog eens met elkaar te vergelijken.

Muscat Maison Grignon 20157,8 punten voor Muscat Sec

De Vereniging voor Vinologen koos voor de droge Manoir Grignon Muscat Sec (Abels Wijnen), afkomstig uit de Pays d’Oc. Deze wijn is gemaakt door de gerenommeerde wijnmaker Alain Grignon, ism Xavier Roger, van LGI wines in Zuid-Frankrijk. Ze produceren hier verschillende wijnen onder verschillende labels. Het geheim van het succes is de passie van Alain en zijn team voor de rassen van de Languedoc!

Anyway: deze witte wijn heeft een mooie licht-gouden kleur in het glas. In de neus expressief met een duidelijk bloemige muscat-geur en lychees. In de aandronk is de wijn opvallend zacht, rond en filmend. Ook hier proef je de aromatische fruitaroma’s van de muscat-druif, goede zuren en in de afdronk een klein bittertje. Echt een droge muscat met een breed palet. We geven 7.8 punten. Goede prijs-kwaliteit. In combinatie met asperges doet deze wijn het ook goed. Het zoete van de asperges past goed bij de wijn, en drukt de duidelijk aanwezige aromatische muscat-aroma’s in de wijn iets terug. Prima keus.

De wijn is online te koop bij Abels Wijnen voor de prijs van € 6,95! Kopen? Zie link in de rechterkolom.

Col Reale Bianco , IGT del Veneto 2016 7,3 punten voor Col Reale Bianco

Het Brabants Asperge Genootschap koos voor de Italiaanse Col Reale Bianco (Mulders Wijnkopers), afkomstig het de noordelijke wijnregio Veneto.

De wijn is bleekgeel van kleur. Hij ruikt naar rijpe appel, kiwi en amandeltjes. Ook deze wijn is héél zacht en rond in de mond. Hij heeft zachte zuren, aroma’s van perzik en rijpe appel en smaakt licht kruidig. Niet heel uitgesproken van smaak. In combinatie met asperges doet ook deze wijn het goed. Het kruidige in de wijn komt dan wat meer naar voren. Het proefpanel geeft 7.3 punten. Helaas is deze wijn niet te koop voor de consument, ook niet online. Wel te bestellen in de restaurants die aangesloten zijn bij het Brabants Asperge Genootschap.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijn? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *