Meatless Monday

Voorjaarssalade met rauwe asperges en aardbeien

Weleens rauwe asperges gegeten? Ik eigenlijk niet, totdat ik deze salade ging uittesten. In eerste instantie leek het mij niets. Toch maar proberen dus. Het resultaat is heel anders dan verwacht. Rauwe asperges zijn heel sappig en fris met een mooie knapperige bite. Ze hebben eigenlijk geen uitgesproken smaak, maar wel een klein licht bittertje. Dat combineert uitstekend met sappige zoete aardbeien en smeuïge geitenkaas. Op deze manier tover je in een handomdraai een kleurige salade op tafel; een voorgerecht die het voorjaar eer aandoet. Echt de moeite waard om te proberen!!!!

Welke wijn bij salade met asperges en aardbeien?

De salade is dus sappig, krokant en lichtzoet. Kaas zorgt voor pit. Ik combineerde de salade met een verfrissende Duitse Riesling uit de Phalz (2018) die ik overhad van de online rieslingproeverij met Les Club des Vins (je kunt de proeverij terugkijken op het Instagram-account van Coravin_NL.) Uitstekende combinatie, want zowel de frisse zuren als rijpheid in de afdronk combineerden uitstekend met de asperges en aardbeien. Andere optie zou kunnen zijn een Sauvignon Blanc uit de Loire. Maar ook de Chiaretto rosé uit Veneto onderging de wijn-spijstest. En wat blijkt: ook dit is een prima keus. De fruitigheid van deze rosé sluit prima aan op de zoetheid van de aardbeien. Kijk voor meer wijn-spijs ideeën naar het verhaal Welke Wijn bij Witte Asperges.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 450 gram witte asperges
  • 3 ½  eetlepels citroensap
  • 3 ½  eetlepels olijfolie
  • 1 ½  theelepels honing
  • zout, versgemalen peper
  • 350 gram aardbeien
  • 3 snufjes cayennepeper
  • 1 ½ theelepel grove mosterd
  • 150 gram geitenkaas (rol), in dunne plakjes
  • 3 eetlepels tuinkers
  • Extra: staafmixer

Stap 1

Schil de asperges met een aspergeschiller of dunschiller (dit gaat het best als je de asperge plat neerlegt, en dan schilt van boven naar beneden). Snijd het houtachtige uiteinde eraf. Snijd de asperges in lange schuine dunne plakjes en doe ze in een kom. Maak een dressing van 1 ½ eetlepel citroensap, 1 ½ eetlepel olijfolie, honing, zout en peper. Klop goed door elkaar en verdeel over de aspergeplakjes.

Stap 2

Was de aardbeien, dep ze droog, verwijder het kroontje en snijd 250 gram in plakjes. Doe de rest van de aardbeien in een maatbeker. Voeg toe 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zout en cayennepeper. Pureer met een staafmixer tot een dressing. Roer de mosterd erdoor.

Stap 3

Snijd de geitenkaas in 12 dunne plakjes. Verdeel de asperges en aardbeien over vier bordjes. Leg de geitenkaas plakjes erop. Bedruppel met de aardbeiendressing. Garneer met tuinkers.

 

Het kookboek

Last Minute Vegetarisch was begin van dit jaar genomineerd tot beste kookboek van het jaar tijdens de Lekker Vega Kookboekenverkiezing 2019 in de categorie ‘buitenlandse auteurs’. In 2017 werd het boek zelfs gekozen tot het beste vegetarische kookboek van Duitsland!
Het boek bevat 90 smaakvolle ‘quick & easy’-recepten met gezonde maaltijden voor elk moment. Frisse fotografie nodigt uit om te gaan koken. Alle recepten zijn voor 2 personen. Maar wij hebben dit recept uitgebreid naar 4 personen. Schrijfster Anne-Katrin Weber heeft al vele kookboeken geschreven en is tevens een uitstekend foodstylist.

Bestellen kun je hier:

Cover Last Minute VegetarischTitel : Last Minute Vegetarisch
Auteur : Anne-Katrin Weber
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 6250 216 1
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

We publiceerden al eerder een salade uit dit heerlijk boek: zie Mediterrane linzensalade (vegan). Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *