Voor het weekend

Citroen meringue ijstaart zonder ijsmachine

Ben jij, net als ik, groot fan van een citroen meringue (oftewel lemon meringue) taart? Dan is deze ijstaart echt iets voor jou. Super simpel om te maken en gegarandeerd groot succes. Zelfs voor mensen die niet houden van een zoet dessert is deze taart een frizoete surprise!

Portret Rutger van den Broek
Portret Rutger van den Broek

Dit fantastische recept is afkomstig uit de duimendikke toetjesbijbel van Rutger van den Broek. Je weet wel die jongen die de eerste editie heeft gewonnen van Heel Holland Bakt. Inmiddels heeft hij al heel wat kookboeken (dit is de 10e titel) op zijn naam staan. Maar dit kookboek slaat alles. Hiermee won hij de Publieksprijs van het Gouden Kookboek 2023. Hoe cool is dat.

Lemoncurd maken

Natuurlijk kun je zelf lemoncurd maken (superlekker!), maar ik gebruikte voor deze citroen-meringue gewoon 1 potje lemoncurd van Chivers. En dat ging ook heel goed. Dus als je snel klaar wilt zijn dan is dat een heel goed oplossing.

Waar komt het recept citroen meringue taart vandaan?

Heb je je ooit afgevraagd waar de heerlijke citroen meringue taart vandaan komt? Deze fantastische taart met de perfecte combinatie van friszure citroen en zoete, luchtige meringue, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw.

 

De lemon meringue taart, zoals we die nu kennen, vindt zijn oorsprong in de Franse en Zwitserse keuken, waar de kunst van het bakken tot in de perfectie is verfijnd. Maar, het was echter in Engeland waar de eerste varianten van deze taart werden gecreëerd, door het toevoegen van meringue bovenop de citroenvulling. Een hele reis door de tijd! En nu maak je deze variant: perfect voor zomerse dagen.

Welke wijn bij citroen meringue ijstaart?

Bij een citroen meringue taart met z’n mooie zoet-zure smaak, schenk je een dessertwijn met dezelfde eigenschappen. Kies voor een Sauternes, Tokaij Azu of een Riesling Beerenauslese.

 

Citroen meringue ijstaart uit het kookboek toetjesbijbel van Rutger van den Broek

Citroen meringue ijstaart

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 dag
Ontdek hoe je zonder ijsmachine een heerlijke citroen meringue ijstaart maakt. Perfect voor elke gelegenheid en een gegarandeerd succes bij je gasten!
Aantal 12 punten

Ingredienten
 

Bodem

  • 250 gram roomboter zandkoekjes of gemberkoekjes
  • 75 gram roomboter gesmolten

Citroenroomijs

  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk 397 gram
  • 500 ml slagroom
  • Rasp en sap van 1 ½ citroen

Verder nodig

  • 1 potje lemoncurd Chivers 320 gram
  • 125 gram knapperige witte meringues naturel schuimkoekjes

Extra nodig

  • springvorm ø 24 cm, plasticfolie, mixer, microplane rasp

Bereiding
 

  • Bekleed de binnenkant van een springvorm met plasticfolie.
  • Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met deegroller. Meng de kruimels met de gesmolten boter, verdeel ze over de bodem van de vorm en druk gelijkmatig aan. Zet de vorm in de vriezer.
  • Rasp de schil van de citroenen en pers ze daarna uit.
  • Doe de gecondenseerde melk met de slagroom in een hoge grote kom en klop met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig geheel, tot de dikte van lobbig geklopte slagroom. Mix op het eind de rasp en het sap van 1 ½ citroen erdoor.
  • Schep de helft van het ijsmengsel in de vorm en strijk het glad. Verkruimel een kleine helft van de meringues grof en verdeel deze over het ijsmengsel.
  • Roer de lemoncurd los met rest van het citroensap. Sprenkel 4-5 eetlepels daarvan over de meringues in de vorm en strijk het voorzichtig uit. Schep de rest van het ijsmengsel erover, strijk de bovenkant glad en zet de taart minimaal 1 nacht in de vriezer.
  • Haal de ijstaart met behulp van het plasticfolie uit de vorm. Laat het in ca. 10 tot 15 minuten zachter worden. Verkruimel de rest van de meringues grof en verdeel die over de taart. Besprenkel de taart tot slot met de rest van de lemoncurd.

Het kookboek: Toetjesbijbel

Indrukwekkend kookboek met ruim 300 recepten met de allerlekkerste toetjesrecepten. Van sticky toffeecake, pavlova en crêpes Suzette tot Franse klassiekers als crème brûlée en Ile flottante. Zowel simpel als iets meer ingewikkeld. Een boek dat elke zoetekauw in zijn kast wil hebben staan.

Smaakt dit deze makkelijke citroen meringue taart naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover toetjesbijbel Titel : Toetjesbijbel
Auteur : Rutger van den Broek
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 182 8
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept