Voor het weekend

Pavlova: de meest verleidelijke zomertaart

Mijn lievelingstaart: Pavlova! Die stond nog niet op I Love Food & Wine. Verleidelijk om te zien, verleidelijk van smaak: knisperende zoete meringue, wolken fluwelen room en oogstrelend zomerfruit. Een perfect huwelijk van texturen en smaken. Ziet er grandioos uit, en is in een handomdraai gemaakt (begin alleen een dag van tevoren!). Wat wil je nog meer?

Welke wijn bij pavlova met rood fruit?

Bij zo’n verleidelijke taart hoort een verleidelijke wijn: wat dacht je van een glas rosé champagne, wel demi sec! Of een Moscato d’Asti past uitstekend. Wat onbekender maar ook aanraders: een Californische Orange Muscat of een Italiaanse Brachetto d’Acqui. Beide zoete wijnen combineren heel goed met aardbeien en room.

8 -10 personen15 minuten + 1 uur baktijd + 2 uur afkoelen

Ingrediënten

 • 6 eiwitten
 • snufje zout
 • 300 gram fijne kristalsuiker
 • 1 theelepel witte wijnazijn
 • vulling
 • 500 ml slagroom
 • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 500 gram zomerfruit naar keuze (frambozen, aardbeien, bramen, blauwe bessen)
 • (eventueel geschaafde amandelen, geroosterd)
 • (eventueel verse muntblaadjes of citroenmelisse)
 • extra: mixer, bakplaat met bakpapier

Stap 1 (Bak de schuimtaart een dag van tevoren)

Verwarm de oven voor op 150 °C. Klop met de mixer (of in de mengkom van een keukenmachine) op de hoogste stand de eiwitten met een snufje zout stijf tot zich stijve pieken vormen. Voeg nu steeds 1 eetlepel suiker toe en klop 30 seconden voor je de volgende eetlepel suiker toevoegt. Blijf daarna nog 6 minuten koppen tot het eiwit glanst. Voeg de azijn toe en klop nog 2 minuten.

Stap 2

Bekleed de bakplaat met bakpapier en teken met potlood een cirkel van ca. ɸ 22 cm. Schep het eiwitschuim erop. Boetseer het eiwit met een lepel op deze cirkel. De randen mogen een beetje hoger zijn, zodat de vulling er straks goed in blijft.

Verlaag de oventemperatuur naar 120 °C en zet de bakplaat meteen in de oven. Bak in ca. 1 uur tot het eiwit knapperig aanvoelt. Schakel de oven uit en laat de pavlova volledig afkoelen in de gesloten oven, liefst een hele nacht. (Bewaar daarna in een luchtdicht afgesloten trommel)

Stap 3

Klop de slagroom met 50 gram suiker en vanillesuiker stijf. Leg de pavlova op een grote schaal en kneus voorzichtig de bovenzijde met de bolle kant van een lepel. Schep de stijfgeslagen slagroom erin. Verdeel het zomerfruit erover. Bestrooi eventueel met geroosterde amandelen, en/of muntblaadjes. Meteen serveren.

 

Met extra frambozensaus

De pavlova wordt nog lekkerder wanneer je er nog wat homemade frambozensaus overheen druppelt. Heel makkelijk zelf te maken door 250 gram frambozen met 80 gram suiker en het merg van een ½ vanillestokje even zachtjes aan de kook te brengen. Ca. 10 minuten laten sudderen. Laat afkoelen.

 

Het kookboek

Uitgebreid basis kookboek voor het bakken van zelfgebakken taart, koekjes, cake of biscuit. Met praktische stap-voor-stap recepten uit het de hele wereld.

Bestellen kun je hier:

Cover Ons BakboekTitel : Ons Bakboek
Auteur : KVLV, Vrouwen met vaart
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 940 1 460 439
Prijs : € 29,99

 

 

 

We publiceerden al eerder een recept uit dit complete bakboek: de driekoningentaart. Ook overheerlijk.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *