Crème brûlée met amandelen & Moscatel

Geïnspireerd door Sabina Posthumus die op zoek is naar het ultieme crème brûlée-recept, kwam ik erachter dat ik mijn recept nog nooit op mijn blog had gezet. Hoe is dat nou mogelijk? Terwijl mijn dochter en ik grote fans zijn van dit fluwelen Franse dessert. Dat moest recht gezet worden. In deze versie een kleine variatie op de klassieker door toevoeging van amandelen en koffielikeur.

Welke wijn bij Crème Brûlée met amandelen?

Daar smaakt een glas Moscatel uit Spanje (te koop bij Gall&Gall) heerlijk bij. Ook een Old Tawny port of een Cream Sherry zal het goed doen. Die heeft ook net dat kleine vleugje van karamel en noten in de smaak. Maar maak je de klassieke versie, combineer hem dan met Muscat Baumes de Venise of een Riesling Auslese. Smullen maar…


Muziek: afgelopen vrijdag opnieuw het concert gezien van Margriet Sjoersma; ‘A tribute to Eva Cassidy’ in Den Haag. Het was opnieuw erg leuk en sfeervol! Kijk naar het nummer: In the early morning rain.

4 personenca. 35 min. (+afkoelen)
Creme brulee met amandelen 01 2010 def

Crème brûlée met amandelen en koffielikeur

Voorbereiding: 35 minuten
Bereiding: 2 uur
Crème brûlee is een Franse klassieker. Dit super dessert wordt nog lekkerder met een vleugje Tia Maria en amandelschaafsel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 50 gram amandelschaafsel
  • 65 gram fijne tafelsuiker
  • 3 theelpels koffielikeur b.v. Tia Maria
  • 4 eierdooiers M
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 375 ml slagroom

Extra nodig

  • 4 ovenvaste bakjes (inh. 1 ½ dl)

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Leg het amandelschaafsel in een laagje op een bakplaat. Verdeel er 15 g suiker over en besprenkel alles met 2 theelepels koffielikeur. Laat ca. 10 tot 15 minuten goudbruin kleuren in de oven. Draai de oven hoger naar 180 °C.
  • Meng de eierdooiers met 1 tl koffielikeur, rest van de suiker en vanillesuiker. Verwarm de slagroom tot tegen de kook aan. Giet al kloppende door het eimengsel. Zet de ovenvaste bakjes in een braadslede. Verdeel het eimengsel hierover. Giet zoveel kokend water rondom dat ze half onderstaan. Bak in ca. 20 minuten tot ze net stevig zijn. Verdeel de amandelen erover. Laat afkoelen in het water. Laat nog enkele uren verder afkoelen in koelkast.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in het kookboekje ‘Elke Dag Weekend’.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Recept dessert crème brûlée. Met een variatie op de klassieker door toevoeging van amandelen en koffielikeur. #dessert #crèmebrûlée #koffielikeur