Gezonde levensstijl

Mag je wijn drinken als je koolhydraatarm eet?

Mag je wijn drinken als je wilt afvallen? Dat is een vraag die velen bezighoudt. Dat lijkt niet voor de hand liggend en de eerste gedachtegang is meestal: liever niet. Maar…, met enige nuances zijn er absoluut mogelijkheden, zeker als je koolhydraatarm eet. Hoe dan? Lees dit verhaal.

Vol goede moed ben je begonnen met het gevecht tegen de vakantiekilo’s. De winter komt er weer aan en dat betekent ook dat de feestdagen weer om de hoek staan. Voor die tijd is het misschien wel zo prettig om wat overtollig gewicht kwijt te raken. Want we weten allemaal dat alcohol ook calorieën leveren. Dus ook wijn. Daarom wordt het meestal minder tot helemaal niet gedronken als je wilt afvallen. Maar hoe zit dat bij een koolhydraatarme levenswijze? Mag je, als je in het weekend bijvoorbeeld van jouw koolhydraatarme maaltijdbox geniet, ook genieten van een lekker glas wijn? Of is dit echt uit den boze? Wij gingen op onderzoek uit. 

Portret Pascale Naessens
Pascale Naessens eet altijd koolhydraatarm

Gezonde levensstijl zorgt voor gezond gewicht

Je kunt natuurlijk calorieën tellen, maar ik ben fan van een zogenaamd koolhydraatarm dieet. Hierbij wordt het aantal koolhydraten in de gaten gehouden. Ik heb al veel geschreven over de kookboeken met koolhydraatarme recepten van Pascale Naessens en zij weet als geen ander hoe dit moet. Het is een succesvolle manier om te komen tot een gezonde levensstijl, en op die manier een gezond gewicht te bereiken. Zeker als je dol bent op een hapje en een drankje. Je glas wijn helemaal vaarwel zeggen is dan niet nodig. Want zoals ook Pascale zegt: ‘: ‘Wijn hoort bij de speciale momenten van het leven.’ Lees hier mijn interview met haar.

Meer weten over koolhydraatarm eten?

Voordat we het over wijn hebben, is goed om nog even goed op je netvlies te hebben wat nu precies een koolhydraatarme lifestyle inhoudt. Lees daarom eerst nog even mijn verhaal over periodiek vasten en koolhydraatarm. Wil je het verschil weten tussen koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt en ketogeen, lees dan even hier verder.

Hoeveel koolhydraten zit in een glas wijn?

Bij een heel strikt koolhydraatarm, oftewel ketogeen, dieet wordt meestal niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag genuttigd. Helemaal geen koolhydraten nemen is vrijwel onmogelijk, omdat dit in vrijwel elk product te vinden is. Maar koolhydraten beperken kan wel. Als je een koolhydraatarme levensstijl aanhoudt dan eet je minder dan 70 gram koolhydraten per dag. Dan kun je zeker af en toe een glas wijn drinken, want een standaardglas (150 ml) droge rode wijn bevat ongeveer 123 calorieën en levert ca. 4 gram koolhydraten, terwijl een glas (150 ml) witte wijn ongeveer 100 calorieën en ca. 1 gram koolhydraten levert.

Let wel op dessertwijnen, want deze zoete wijnen bevatten al snel 10 tot zelfs 14 gram per glas. Deze kunnen daarom beter vermeden worden tijdens een koolhydraatarm dieet.

Af en toe een glas wijn mag

Houd er wel rekening mee dat wijn naast de hoeveelheid koolhydraten ook de nodige calorieën bevat. Daarom is het niet verstandig om dagelijks wijn te drinken. Incidenteel een glaasje kan echter best. Ook gedurende een koolhydraatarm dieet.

Rode wijn levert ca. 4 gram koolhydraten
Rode wijn levert ca. 4 gram koolhydraten

Wil je nog meer koolhydraten en calorieën besparen? Dan zou je ook nog kunnen overwegen om alcoholvrije wijn te drinken. Deze bevat over het algemeen minder calorieën. Kies dan wel voor de alcoholvrije wijn van een goed merk, zoals bijvoorbeeld de Natureo Sparkling (te koop bij Gall & Gall). Zo weet je zeker dat de smaak goed is. Sommige alcoholvrije wijnen, met name de mousserende witte wijnen, zijn lekker en zeer acceptabel. (lees hier mijn verhaal!). Leuk om dus eens uit te proberen. Zo heb je altijd een goed alternatief in de kast staan.

 

Al met al. Het blijft toch belangrijk om te onthouden dat overmatige consumptie van alcohol schadelijk kan zijn voor de gezondheid en dat het beperken van de totale calorie-inname belangrijk is voor een gezonde levensstijl. Dus zorg voor balans!