Recensie

Foodies opgelet: ontdek de ‘culinary treasures’ van Nederland

Jonneke de Zeeuw, beter bekend als Mooncake – queen of culinary treasures -, besloot om het diverse culinaire landschap van Nederland te bundelen in dit handzame pink-roze boek.  Het is een culinaire ode aan de diversiteit van keukens die Nederland rijk is. Ook deelt Jonneke op een positieve en humoristische wijze haar visie over hoe inclusief en verbindend deze diversiteit op culinair gebied daadwerkelijk is. Foodie Luciana Lauxtermann vertelt meer over dit originele boekje en waarom iedereen dit in huis moet hebben.

portret Luciana Lauxtermann
portret Luciana Lauxtermann

Ik leerde Jonneke en haar liefde voor al het eten kennen tijdens haar gastcollege voor de cursus food journalistiek op het Fontys. Zelf ben ik van Italiaanse afkomst en opgegroeid in de kleurrijke Bijlmer. Alle invloeden van mijn leefomgeving zag ik destijds, en nog steeds, terug in onze gerechten. Het is voor mij dus de normaalste zaak van de wereld dat Nederland culinaire rijkdom kent. Het college van Jonneke was dan ook een feest van herkenning en erkenning.

‘Must Easts’ die iedereen moet kennen

De culinaire gedrevenheid en passie van Jonneke is op iedere pagina van dit boek terug te lezen. Dit boek kun je niet zomaar terugleggen in de kast, want de lijst met de zogenaamde ‘must-eats’ aan het einde is superhandig. Het is een lijstje met buitenlandse gerechten die je op z’n minst moet kennen en eten om mee te kunnen komen in het Nederlandse culinair landschap. Ongeacht je roots, zoals Jonneke zelf formuleert. Maar dat niet alleen; je doet jezelf tekort als je niet alle voorgaande gerechten, en dat zijn er nogal wat, tijdens het lezen ergens opslaat.

Culinair Nederland ontrafeld

Jonneke de Zeeuw vertelt over culinair Nederland tijdens een food tour in Rotterdam
Jonneke de Zeeuw tijdens een food tour in Rotterdam

Terwijl Jonneke je meeneemt in de culinaire geschiedenis van Nederland leert ze je ook meteen wat voor invloed het verleden heeft op de toekomst van nu. Wat is bijvoorbeeld de reden dat we in Nederland gewend waren om op vastgezette tijden en met afgemeten porties onze maaltijden te nuttigen? En hoe belangrijk zijn de Chinees-Indische restaurants in het Nederlandse culinaire erfgoed? Jonneke leert ons ook dat we enorme blunders kunnen maken doordat we met het overnemen van gerechten vaak vergeten naar de bron te gaan of deze zelfs overslaan. In plaats daarvan geven we een eigen draai aan gerechten, met dezelfde naam en weet het gros van de bevolking niet hoe iets echt hoort te smaken.

One of the mysteries still out there is why the west colonised half of the world for spices and they still don’t know how to use them

Mening: culinaire kennis die bijdraagt tot begrip voor elkaar

Ik ben Jonneke dan ook ontzettend dankbaar voor haar werk en dit prachtige pocketboekje. Ik ben een Italofiel in hart en nieren, én in mijn DNA, maar toen ik kort geleden voor langere tijd in Italië woonde begon ik Nederland vanwege zijn diverse keukens en smaken te missen. Zo miste ik de toko uit Reigersbos en de roti rol van Roopram. Ik hoop dat dit boek tot diep in de periferie van culinair Nederland bekend zal worden en zelfs voorbij onze landsgrenzen, want Nederland is meer dan alleen AVG. (aardappelen/vlees/groenten).

Nederland is ontzettend rijk aan mensen, aan eetwaren en verschillende culturen die we allemaal terug kunnen zien in onze culinaire rijkdom. Laten we daarom meer ervaringen met elkaar delen zodat er ook meer begrip en tolerantie is voor de verschillen. De verschillen die ons allen en onze Nederlandse keuken juist zo mooi maken. Eenheid in verscheidenheid!

Een ding is wel jammer: helaas staat er geen enkele foto in het boekje. Dat is een gemiste kans, want veel mensen zijn erg visueel ingesteld. Zeker tegenwoordig, want er wordt weinig meer echt gelezen.

Dit boekje bestel je hier:

Cover All inclusive Jonneke de ZeeuwTitel : All Inclusive Aan De Keukentafel – Een culinair pamflet voor alle Nederlanders
Auteur : Jonneke de Zeeuw
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 8932 9
Prijs : € 8,50

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *