Interview

Pascale Naessens over ECHT ETEN

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Wist je dit: Pascale Naessens is de best verkopende auteur van België? Ook in Nederland wordt zij steeds populairder. In ieder geval op I Love Food & Wine heel favoriet. Daarom heb ik een Kerstmenu van Pascale opgenomen in mijn gratis KERSTSPECIAL van 2020. Niet zomaar eentje. Nee, dit is een GEZOND KERSTMENU met Pascale Naessens recepten, gebaseerd op haar allernieuwste kookboek ‘Echt Eten’.  We mochten haar interviewen. Uiteraard telefonisch, want afreizen naar Antwerpen zat er even niet in.

Sinds 2010 schrijft de Vlaamse Pascale Naessens lifestyle-kookboeken. Inmiddels heeft zij er 13 stuks op haar naam staan. Maar wie is zij eigenlijk? Even in het kort: Naessens is een voormalig Vlaams fotomodel en omroepster van VTM. Vanaf 2006 houdt ze zich bezig met koken en kookboeken en het promoten van haar manier om gezond en slank te blijven. Zij noemt dit ‘gematigd koolhydraatarm -mediterrane levenstijl’. Haar recepten zijn altijd eenvoudig en gemakkelijk te maken.

Goede gezondheid staat bij jou bovenaan. Wat was de aanleiding om erover te gaan schrijven?

Portret Pascale Naessens met haar receptenPascale:  ‘Ik ben blij dat ik de kracht van gezonde voeding heb ontdekt. Als kind at ik wat iedereen at, spaghetti, boterhammen, frieten… maar eens volwassen werd ik daar dik van, dus  begon ik te lijnen op de klassieke manier: minder eten en meer bewegen. Toen liep het helemaal fout, ik verzeilde in het jojo-effect en was werkelijk verslaafd aan al die snelle koolhydraten. Ik belandde in een crisis; ik leverde een strijd met mijn eetgewoonten. Ik ging op zoek naar antwoorden. Wat loopt er fout, waarom krijg ik mijn eetgewoonten niet op de rails? Ik heb toch genoeg wilskracht? Zo kwam ik erachter dat de klassieke voedingsleer met het tellen van calorieën niet werkt. In feite heb ik van mijn probleem mijn werk gemaakt. In eerste instantie voor mijzelf, pas later ontstond de behoefte om het op te schrijven.’

Je laatste boek ‘Echt Eten’ heb je geschreven op het moment dat de Covid 19-crisis van start ging. Hoe voel je je op dit moment, nu de tweede golf gaande is?

Pascale: ‘Echt eten’ is nu nog meer nodig dan anders. In het hele Covid-verhaal zijn we één ding vergeten, en dat is gezond eten. Want gezonde voeding is meer dan ooit noodzakelijk. Gezond eten brengt méér smaak, méér geluk en vooral ook méér troost. Het is fout om te denken dat alleen ongezonde voeding troost zou kunnen brengen, zoals gerechten met geraffineerde suikers of geraffineerd meel! Die maken jou dik, verslaafd en ziek en bieden dus alles behalve troost. Dat is ook wat ik probeer te laten zien met de recepten in mijn boeken. Kijk, het kan ook anders!’

Maar af en toe iets ‘ongezonds’ kan ook heel lekker zijn, toch?

Pascale: ‘Het gaat niet om het een of het ander! Het gaat vooral om balans in je leven. Als je voor 70 tot  80 procent gezond eet, dan heb je 30 procent ruimte voor andere dingen. Het is die 100% die van mij een gelukkig en vrij persoon maakt. Draai vooral aan de grote knoppen, dan pas aan de kleine knoppen. Ga stap-voor-stap op ontdekkingsreis naar het ‘gezonde eten’. Want eten moet vooral leuk en lekker zijn.’

Heb je ook guilty pleasures?

Pascale Naessens: ‘NEE!!! Guilty pleasures bestaan niet, die staan niet in mijn woordenboek. Ze horen erbij. Je hoeft je niet schuldig te voelen, ik mag 20% tot 30% troep eten. Guilty pleasures horen bij de klassieke voedingsstijl.’

Guilty pleasures bestaan niet!

Hoe ontwikkel je nieuwe recepten?

Pascale: ‘Inspiratie voor mijn recepten begint bij een bepaald ingrediënt, meestal seizoensproducten. Dat is vaak het uitgangspunt. Daarnaast zit mijn creativiteit ook in de beperking. Met zo min mogelijk ingrediënten een maximaal resultaat. Andere bron van inspiratie is reizen. Zoals bijvoorbeeld Azië. Alles wat je daar eet, is gemaakt van echte producten. Daar word ik ongelooflijk door geïnspireerd. Helaas zit dat er nu even niet in.’

Behalve kookboekenschrijfster ben je ook een begenadigd keramist met een eigen servieslijn. Hoe heb je dit talent ontdekt?

Servies Pure van Pascale NaessensTapas toren met de schaaltjes
Onderdeel servies PURE: de tapastoren

Pascale: ‘Vijftien jaar geleden ben ik, tijdens een zeilreis naar Tunesië, een inspirerende vrouw tegengekomen: de keramiste Sabiha Ayari. Ze woonde alleen, leidde een eigen leven die in het teken stond van de keramiek die ze maakte. Daar werd ze gelukkig van. Ze creëerde dingen. Daar raakte ik zo van onder de indruk dat ik dacht ‘dit wil ik ook kunnen’. Eenmaal terug in België ging ik les nemen bij Bie Van Gucht en volgde diverse stages rondom keramiek-, glazuur- en baktechnieken. In eerste instantie voor mijzelf om mijzelf te ontplooien, maar iets groeit en groeit. Pas later kwamen er andere mogelijkheden in samenwerking met interieur-designbedrijf SERAX. Zo ontstond mijn keramieklijn ‘Pure’ dat nu een internationaal succes is geworden. Servies dat ik ook gebruik in de fotografie en vormgeving van mijn kookboeken. ’

 

DOE MEE EN WIN: SERVIES ‘PURE’ VAN POWERWOMAN PASCALE
Ook meteen verliefd op dit prachtige blauwe servies? Behalve het schrijven van kookboeken en recepten ontwerpt Pascale Naessens ook haar eigen servies. Dit nieuwe servies heet ‘Pure’. Interieur-designbedrijf SERAX heeft het servies opgenomen in hun assortiment. Tijdens de lockdown afgelopen voorjaar heeft Pascale het hele servies eigenhandig  gedraaid. Wow: hoe tof is dat!

 

Is je servies ook in Nederland te koop?

Pascale: ’Jazeker. Je kunt het o.a. kopen bij de Bijenkorf en bij kookwinkel Oldenhof in Hilversum.’

Tot slot: wat is je lievelingswijn?

Pascale: ‘Wijn hoort bij de speciale momenten van het leven. Ik houd van volle wijnen. Vroeger vooral Bourgogne, tegenwoordig meer Bordeaux. In de zomer drink ik het liefst witte wijn, zoals bijvoorbeeld een Graves uit Bordeaux. Maar rosé is ook super!’

Mascarponetaartje van perzik en abrikozen; het lievelingsrecept van Pascale. Kerstdessert!
Mascarponetaartje van perzik en abrikozen; het lievelingsrecept van Pascale. Kerstdessert!

KOOKBOEK Echt Eten

Met deze nieuwe titel laat Pascale Naessens weer opnieuw zien hoe krachtig voeding kan zijn. Want lekker en gezond eten klaarmaken is leuk en simpel. Het boek bevat 75 geheel nieuwe lowcarbgerechten, daarnaast staat het ook boordevol lifestyle-ideeën, tips voor mooi en romantisch tafelen en bruikbare informatie over voeding en gezondheid.

 

KOOKBOEK BESTELLEN (of winnen)? DAT KAN HIER:

Cover Echt Eten van Pascale NaessensTitel : Echt Eten
Auteur : Pascale Naessens
Uitgever : Lannoo
ISBN : 978 940 1470 520
Prijs : € 25,99

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!