Meatless Monday

Warme feta met groenten en pecannoten (koolhydraatarm)

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Kookboekenschrijfster Pascale Naessens staat voor een gezonde levenstijl. Ze is ontzettend populair, vooral in België. En tegenwoordig ook steeds meer in Nederland. Paar maanden geleden heb ik haar nog geïnterviewd (zie hier).  Ook haar gezonde recepten zijn heel populair. Afgelopen najaar schreef Anita Ootjers een kookboekrecensie over een van haar nieuwste kookboeken, namelijk het boek Ketokuur over het ketogeen dieet. Lees hier haar verhaal.

En, nu we in januari weer zijn begonnen aan onze gezondheidsrace, wil ik jullie toch nog verblijden met een extra recept uit dat boek:  warme feta met groenten en pecannoten. In eerste instantie een lunchgerecht. Maar met een gebakken omeletje erbij tover je het om tot een koolhydraatarm hoofdgerecht met extra veel eiwit.

 VOEDINGSWAARDE P.P.: 624 Kcal, 56 gram Vet,  24 gram Eiwit, 7 gram Koolhydraat

Met hele rode paprika:
VOEDINGSWAARDE P.P. 678 Kcal, 56 gram Vet,  26 gram Eiwit, 16,5 gram Koolhydraat

 

Wat is het verschil tussen koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt en ketogeen?

Je vraagt je misschien af wat de verschillen zijn tussen deze drie begrippen: koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt en ketogeen.
Ik zet het even op een rijtje (bron: diabetes fonds):

  • Lichte koolhydraatbeperking: 150 – 200 gram koolhydraten per dag
  • Matige koolhydraatbeperking: 70 – 150 gram koolhydraten per dag
  • Sterke koolhydraatbeperking (=koolhydraatarm eten): minder dan 70 gram koolhydraten per dag
  • Ketogeen dieet: 20 – 50 gram koolhydraten per dag

 

Portret Pascale Naessens
Pascale: ‘Dit maak ik heel graag klaar: lekker, verrassend en eenvoudig. Je kunt hierop variëren met andere ketovriendelijke groenten.’
2 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 broccoli (400 gram), in roosjes
  • 2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
  • ¼ rode paprika (70 gram), ik heb een hele gebruikt!, in blokjes
  • 40 gram olijfolie
  • 60 gram olijven (je lievelingsolijven)
  • 30 gram pecannoten
  • 200 gram feta

Stap 1

Snijd alle groenten in stukjes.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de feta doormidden. Leg de stukken n een vuurvaste ovenschaal en zet ca. 10 minuten in de oven tot de feta aan de hoeken lichtjes beginnen te kleuren.

Stap 3

Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Bak de groenten ca. 5 minuten op half hoog vuur. Voeg de olijven toe en schep erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Hak de pecannoten grof. Leg op elk bord een plakje feta en schik de gebakken groenten ernaast. Garneer met de pecannoten.

Toelichting
‘Keto’ is een populair begrip geworden, maar er bestaat veel verwarring over. Waarvoor staat keto precies? Met dit boek hoopt Pascale Naessens inzicht te geven in wat een ketogeen dieet is en waarin het verschilt van haar manier van eten, die eerder ‘gematigd koolhydraatarm’ is. Alleen op die manier kan je beslissen of het al dan niet iets voor jou is. Een ketogeen dieet is immers restrictief en redelijk extreem: extreem weinig koolhydraten en extreem veel vetten. Ze schreef het boek samen met 2 experts: Hanno Pijl en William Cortvriendt. 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover KetokuurTitel : Ketokuur. Een nieuw leven in 14 dagen
Auteur : Pascale Naessens
Uitgever : Lannoo
ISBN : 9789401469517
Prijs : € 25,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *