Snel en verantwoord afvallen; wie wil dat niet in januari? Met alleen de methode periodiek vasten kom je er niet ( lees hier meer over periodiek vasten!), daar moet dan toch iets aan toegevoegd worden. Marie Gründel doet dit in combinatie met een koolhydraatarm dieet. Want als je weinig koolhydraten binnenkrijgt, gaat het lichaam vet verbranden.
Zij schreef het kookboek ‘Koolhydraatarm, Periodiek vasten’. Over deze combinatie zegt zij het volgende: “
‘Waarom moet je er ook nog een koolhydraatarm dieet bij volgen? Het antwoord op die vraag moeten we zoeken bij onze verre voorouders. Want niet alleen hun voedingspatroon – lange vastenperioden die samenhingen met de beschikbaarheid van voedsel – is belangrijk, maar ook die voedingsmiddelen zelf. De jager-verzamelaars voedden zich met eiwitrijk voedsel dat weinig koolhydraten bevatte. Met een dieet van periodiek vasten gecombineerd met koolhydraatarme voeding simuleer je dus dat voedingspatroon van onze verre voorouders.’
Daarnaast wil ze dus voorkomen dat je op je niet-vasten dagen te veel gaat eten. Een koolhydraatarm dieet is nu eenmaal rijk aan eiwitten (vlees, vis), wat zorgt voor een langdurige verzadiging. Bovendien wordt er dan minder insuline aangemaakt, want als er eenmaal insuline in je bloed zit, wordt er geen vet meer afgebroken.
Niet alleen slanker, ook sterker en gezonder
Deze (calorie-arme) savooiekool soep staat in haar hoofdstuk ‘Avondeten, voor niet-vasten-dagen’. Het is een heerlijke maaltijdsoep met een rijke smaak. Het recept is iets aangepast, en nu geschikt voor 4 personen. En om het koolhydraatarm te houden, serveren we er natuurlijk geen brood of stokbrood bij. Toch blijkt dit recept nog een redelijke hoeveelheid koolhydraten te hebben (30 gram p.p.) die voornamelijk afkomstig is van de bonen. Maar gelukkig is de glycemische index van bonen (35) aan de lage kant, waardoor dit minder erg is. Eigenlijk is deze soep dus vooral calorie-arm!
Wat wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet?
Je hoeft slechts twee basisregels te onthouden. Vlees, vis, zuivelproducten, sojaproducten, seitan, eieren, noten, pitten en zaden, oliën en groene groenten (sperziebonen, komkommers of snijbiet) mogen worden gegeten. Koolhydraten uit suiker, zetmeel, granen en deegwaren moet je vermijden!
Welke wijn bij savooiekool met bonen en pancetta?
Eigenlijk drink je bij soep geen wijn! En ben je bezig om kilo’s kwijt te raken, drink dan liever helemaal geen alcohol. Maar wil je toch een glas wijn erbij (omdat het weekend is), kies dan bijvoorbeeld voor een kruidige rosé uit de provence. Die sluit mooi aan bij de frisheid van de tomaten, en blijft toch overeind door z’n kruidigheid en complexiteit. Liever rood, denk dan aan een sappige rode uit Chili, zoals een Carménère of Merlot.
VOEDINGSWAARDE per persoon.: 264 Kcal, 7 gram Vet, 17 gram Eiwit, 30 gram Koolhydraat
4 personen | 50 minuten |
Ingrediënten
- 1 wortel
- 1 grote ui
- grote teen knoflook
- potje witte bonen (uitlekgewicht 225 gram)
- 1 potje rode kidneybonen (uitlekgewicht 250 gram)
- 1 eetlepel olie
- 100 g gerookte spekreepjes (of pancetta)
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
- 500 gram gesneden savooiekool*
- 1 liter vleesbouillon (van tabletten)
- zout, versgemalen peper
Stap 1
Schil de wortel en snijd hem in stukjes. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak hem fijn. Doe de bonen in een zeef, spoel ze af en laat ze uitlekken.
Stap 2
Verhit de olie in een pan. Bak daarin de ui en spekreepjes ca. 3 minuten en voeg dan de wortel en de savooiekool toe. Bak alles nog eens 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak hem kort mee. Voeg dan de tomatenblokjes met sap, Italiaanse kruiden en de vleesbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur ca. 20 minuten zachtjes koken.
Stap 3
Voeg de uitgelekte bonen toe aan de soep. Breng opnieuw aan de kook. Laat het geheel nog eens ca. 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over borden en serveer.
*Het originele recept is gemaakt met witte savooiekool. Maar dit kun je niet altijd kopen. Ik heb de soep gemaakt met spitskool. Ook dat smaakte perfect!
Het kookboek
Kleurig kookboek om snel en verantwoord af te vallen. Het boek bevat 60 koolhydraatarme recepten voor vastendagen en niet-vastendagen. Aan de hand van de weekmenu’s stel je eenvoudig een persoonlijk dagmenu samen. Aan het begin vind je een uitgebreide uitleg over periodiek vasten en de achtergronden van een koolhydraatarm dieet. Marie Gründel is een expert op het gebied van slanke recepten.
Bestellen kun je hier:
Titel : Koolhydraatarm, periodiek vasten
Auteur : Marie Gründel
Uitgever : Uitgeverij Veltman
ISBN : 978 9048 317 967
Prijs : € 13,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!