Kerstdiner inspiratie

7x de lekkerste kerst soepen

Sinterklaas is achter de rug. En inmiddels staat mijn kerstboom in volle glorie in de kamer. Alle focus ligt nu op het komende kerstdiner. Weet jij al wat je gaat eten deze kerst? Vandaag dus geen ‘normaal’ weekmenu, maar inspiratie voor het kerstmenu. Vorige week waren dat 7 overheerlijke voorgerechten, vandaag komen de 7 lekkerste kerst soepen aan bod. Wat is jouw favoriete recept?

Aardperensoep met gamba’s

Met deze soep gemaakt van winterse aardperen maak je absoluut indruk. Aardperen, oftewel topinamboer, moet je misschien even bestellen bij je groenteboer. Het is een echt vergeten groente. Ze smaken heerlijk lichtzoetig en wat nootachtig. De gebakken gamba’s maken het helemaal af!

Aardperensoep met gamba's
Aardperensoep met gamba’s

Courgettesoep met zalm

Courgettesoep doet het altijd goed. Dat lust eigenlijk iedereen, want hij is heerlijk zacht en romig van smaak. Hou je misschien niet van dille, vervang deze groene kruiden dan gewoon voor iets anders. Kies bijvoorbeeld basilicum of bieslook. Minstens zo lekker. De garnering van zalm maakt deze soep op en top feestelijk!

Courgettesoep met zalm
Romige courgettesoep met dille

Bloemkoolsoep met amandelen

Mijn moeder maakte vroeger heel vaak bloemkoolsoep van het bloemkoolwater. Wij waren fan! Tegenwoordig pureren we de bloemkoolroosjes voor nog meer smaak. Deze bloemkoolsoep is zacht, romig en smeuïg. Vooral de topping van amandelen met geroosterde broodkruimels maakt het bijzonder. Bovendien lekker vegetarisch.

Bloemkoolsoep met amandelen
Bloemkoolsoep met amandelen

Romige slasoep met zalmcrostini

Nog een soep op basis van groente. Hier is gewone kropsla het uitgangspunt. Heel makkelijk om te maken. En de groene kleur is fantastisch. Zalmcrostini’s zorgen voor de finishing touch.

Slasoep met zalmcrostini liggend
Slasoep met zalmcrostini

Clam chowder met vongole

Verrukkelijk vissoepje gemaakt van verse schaaldiertjes, de zogenaamde vongole. Even bestellen bij de visboer. Niet goedkoop, maar wel heerlijk van smaak. Met deze soep steel je gegarandeerd de show.

Clam chowder uit het kookboek SLOW; voorgerecht van kerstmenu zonder zorgen
Clam chowder; klassieke soep uit de Amerikaanse keuken

 

Doperwtencrème met paling

Oogstrelende soep op basis van diepvries doperwten. Een recept van sterrenkok Wil Demandt van restaurant Bordewijk (inmiddels gesloten!). De afwerking met gerookte stukjes paling maakt deze soep verrukkelijk.

Doperwtencrème met paling
Doperwtencrème met paling

Heldere bospaddenstoelenbouillon

Dit is de populairste soep van I Love Food & Wine. Heel makkelijk om te maken,  niet al te zwaar en goed gevuld met diverse soorten paddenstoelen. Dat betekent ; een zachte start van je kerstdiner met een rijke smaak die iedereen zal bekoren.

Heldere paddenstoelensoep met verse kruiden
Heldere bouillon met paddenstoelen

MEER IDEEËN NODIG VOOR FEESTELIJKE KERST SOEPEN? Kijk op de kerstpagina van I Love Food & Wine! 

Alvast veel voorpret gewenst bij het uitzoeken naar jouw perfecte kerstdiner.