Mosselen: ze zijn er weer volop! Deze romige mosselsoep met heldergroene knapperige zeekraal, lichtzilte Hollandse garnalen en mooie blanke mosselen is echt een heerlijk verfijnd voorgerecht voor een dinertje met vrienden. Je kunt de soep in een soepkom of –bord serveren, zoals op de foto, dan is hij voldoende voor 4 personen. Ik presenteerde hem als een mossel-cappucino met opgeklopte melk in een klein glaasje (of cappucino-kopje). Dan kun je 6 gasten verwennen. Aanrader!
Het receptje komt uit het kookboekje ’50 Gezonde en Slanke recepten’ van Janny van der Heijden (je weet wel van Heel Holland Bakt). Nou, één ding zeker, slank is deze soep niet echt, maar wel SUPER-lekker. Janneke vertelt in het intro: ‘De doek in de zeef of het vergiet is bedoeld om eventuele onzuiverheden in het kookvocht van de mosselen achter te houden.’ Dus laat dit niet achterwege!
Welke wijn bij romige mosselsoep?
Wat mij betreft: wijn mag hier achterwege blijven. Geniet van de soep, en dan ben je al meer dan tevreden.
Romige mosselsoep met garnalen en zeekraal
Ingredienten
- 1 kg mosselen
- 250 ml droge witte wijn
- 1 ui fijngesnipperd
- 25 gram roomboter
- 250 ml visfond pot
- enkele saffraandraadjes
- 125 ml slagroom
- 125 g zeekraal
- 100 g Hollandse garnalen
Extra nodig
- 1 schone theedoek (of passeerdoek)
Bereiding
- Spoel de mosselen schoon. Tik geopende exemplaren kort tegen het aanrecht en gooi ze weg als ze zich niet direct sluiten. Breng de mosselen aan de kook in de witte wijn. Laat ze met gesloten deksel in ongeveer 5 minuten open koken en schud de pan regelmatig om. Leg de schone theedoek in een vergiet en zet het geheel op een pan of kom.
- Intussen pel en snipper de ui. Smelt de boter en fruit de uisnippers ca. 5 minuten op laag vuur. Laat niet kleuren.
- Giet de mosselen met vocht door het vergiet (met de doek) in de pan of kom. Laat uitlekken. Voeg de visfond met de saffraandraadjes en de slagroom bij de uisnippers in de pan en laat ongeveer 8 tot 10 minuten zachtjes koken. Haal intussen de mosselen uit de schelpen. Voeg het opgevangen kookvocht van de mosselen en de zeekraal toe aan de bouillon en kook de ‘zeegroenten’ in ca. 1 minuut beetgaar. (Tot zover kun je deze soep helemaal voorbereiden als je gasten krijgt!).
- Soep opnieuw zachtjes verwarmen. (Intussen kun je eventueel melkschuim maken, als je mosselcappuncino wilt maken). Voeg de mosselen toe en de garnalen toe aan de soep en warm even mee. Verdeel over vier borden (of 6 cappucinokopjes). Lekker met geroosterd brood en gezouten boter.
OOK LEKKER uit ‘Janny’s Favorieten’:
–Trendy Flammkuchen uit de Elzas; heerlijke borrelhap
–Spinazietaart met artisjokken: zonder vlees of vis
–Halloumi met mango en pistachenoten: voor lekker slanke lunch
Het kookboek
Compact kookboekje met gezonde, maar lekkere recepten. Slim koken betekent dat je alles mag eten wat je lekker vindt, zolang je maar gebalanceerd eet en je hoeveelheden in de gaten houdt. Janny van der Heijden is een culinair publiciste die verschillende tv-programma’s presenteert en tientallen kookboeken op haar naam heeft staan. In het verleden was zij hoofdredacteur van Tip Culinair.
Titel : Slim koken
Auteur : Janny van der Heijden
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 89 0388 0802
Prijs : € 20,-
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen