Voor het weekend

Aardperensoep met gamba’s & Chardonnay

Weleens aardperen gegeten? Daar is het nu de tijd voor! Ze hebben ook soms een andere naam: topinamboer of Jeruzalem artisjok. Dit kleine knokige knolletje smaakt lichtzoet en een klein tikje nootachtig. Maak dus aardperensoep, vul aan met winterwortel. Smaakt heerlijk hartverwarmend bij dit koude herfstweer.

Welke wijn bij aardperensoep met gamba’s?

Maar wat zullen we bij een soep van aardperen drinken? Een niet te zware Chardonnay past heel goed, zoals die van het Zuid Afrikaanse huis Tokara (Gall&Gall) of die van Rietvallei (te koop bij mij). Heerlijk vol, romig en zacht. Vooral het zachte romige karakter van de soep matcht prachtig met de wijn. De volle tonen van het rijpe fruit sluiten perfect aan bij zachtzoete smaak van aardpeer en wortel. Maar ook een perfecte wijn bij aardpeer in combinatie met seafood is een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika!

Muziek: Dayna Kurtz met het nummer ‘Not the only fool in town’ van de cd secret canon vol.1

Aardperensoep met gamba's

Aardperensoep met gamba's

Bereiding: 35 minuten
Verrukkelijk soepje voor een (kerst) diner. Op basis van aardperen en winterwortel. Zo gemaakt. Gamba's zorgen voor bite.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 25 g boter
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 350 g aardperen geschild en in stukjes*
  • 150 g winterwortel geschild en in stukjes
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 flesje kookroom 250 ml
  • 100 g rauwe gamba’s schoongemaakt (met staartje)
  • 1 el bieslook fijngeknipt

Bereiding
 

  • Verhit de boter in een soeppan. Fruit de ui met de knoflook ca. 3 minuten zachtjes, zodat ze niet bruin worden. Voeg de aardpeer en wortel toe en bak even mee. Voeg dan ¾ liter water, laurierblad, tijm en de bouillontabletten toe en laat ca. 20 minuten zachtjes koken totdat alles gaar is.
  • Roer de room erdoor en pureer de soep met een staafmixer.
  • Rooster intussen de gamba’s in een droge koekenpan totdat ze lichtrose kleuren. Schep de soep in 4 diepe borden. Leg in het midden de gamba’s. Bestrooi met bieslook.

Notities

*Geen aardperen te vinden? Vervang ze door 150 gram zoete aardappel + 150 gram knolselderij.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2012
Fotografie Ernie Enkelaar, Styling Hanna van den Bos, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept