Soep is echt comfortfood, vind ik. Maar deze soep is toch net een beetje anders. Het is Scandinavisch comfortfood, en afkomstig uit het kookboek van Trine Hahnemann. Lees de recensie! Trine maakt deze soep van 2 bloemkolen, maar dan wordt ie wel hééél erg dik. Erg belangrijk in dit recept is het strooisel van amandelen, brood en kappertjes. Dat maakt deze soep van bloemkool apart en bijzonder.
Voor niet-vegetariërs: serveer er gebakken wokgarnalen bij. Dat geeft een lekkere bite.
Je kunt deze soep ook als voorgerecht serveren, maar maak de soep dan ietje dunner of voeg minder slagroom toe.
Welke wijn bij bloemkool soep met amandelen?
Deze soep van bloemkool smaakt romig en smeuïg. De kappertjes en amandelen zorgen voor bite. Kies voor een kruidige witte wijn zoals de Soave van Monte Roncá; ook rond met een klein amandelbittertje. Die eigenschappen komen terug in de wijn. Andere witte wijnen die ook goed aansluiten: witte maçon of een verdicchio.
Bloemkoolsoep met amandelen
Ingredienten
Soep
- 25 gram boter
- 1 eetlepel olie
- 1 grote bloemkool stukken
- 2 aardappelen in blokjes
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesnipperd
- 2 groentebouillontabletten
- 2 laurierblaadjes
- 250 ml slagroom
Strooisel (topping)
- ½ eetlepel boter
- 2 eetlepels kappertjes
- 100 gram witte amandelen fijngehakt
- 40 gram bruine broodkruimels
- waterkers
Extra nodig
- staafmixer
Bereiding
- Verwarm de boter met de olie in een grote soeppan. Voeg de bloemkool, aardappel , ui en knoflook toe. Verwarm tot het begint te sissen. Giet 1 liter water, bouillontabletten en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 25 minuten koken tot de bloemkool gaar is.
- Smelt intussen de boter in een koekenpan en bak er de kappertjes, amandelen en broodkruimels tot ze lichtbruin zijn. Overdoen in een kommetje.
- Verwijder de laurierblaadjes uit de soep. Voeg de slagroom toe en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. V
- erdeel over 4 borden, strooi het amandelmengsel erop. Garneer met wat waterkers. (En voor de niet-vegetariër: garneer met de wokgarnalen).
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Scandinavisch Comfort Food
Auteur: Trine Hahnemann
Uitgever: Terra
ISBN: 9789089897473
Prijs: € 29,99
Credits: (c) Columbus Leth
Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.
Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen