Kerstsoep uit De Oude Keuken

Witlof-cappucino met kastanjes

‘Mijn witlofsoep is een ongekend succes’, vertrouwt Linda Driebergen (zelf enigszins verbaasd) mij toe tijdens onze gezamenlijke vinologenreis naar Argentinië/Uruguay afgelopen november. ‘Je gelooft het niet dat zo’n eenvoudige soep, zo’n hardloper kan worden.’ Dan moet ie op mijn site, dacht ik stiekem. Eenmaal thuis zet Linda dit recept op papier. En nu staat deze witlofsoep met kastanjes ook op I Love Food & Wine, zodat iedereen kan meegenieten van haar succesvolle soep uit De Oude Keuken!

Wie is Linda Driebergen?

In De Oude Keuken aan de Katwijkerweg 16 in Rijnsburg is Linda Driebergen de gastvrouw. Aan haar gezellige tafel ontvangst zij al vele jaren gezelschappen van vier tot twaalf personen. Daar kookt zij heerlijke wijn-spijsdiners. De sfeer is er altijd warm en gastvrij.

Wat komt er op tafel?

Heerlijke hapjes en gerechten, bereid met mooie, verse producten. Lunch, diner, amusediner, high tea of high wine, het kan allemaal. Als Register Vinoloog serveert zij  bij elk gerecht mooie passende wijnen, waarover ze graag vertelt.

Linda Driebergen van De oude Keuken
Linda Driebergen van De Oude Keuken verwent haar gasten met wijn & spijs!

Maar als gepassioneerd vinoloog deelt zij ook graag haar wijnkennis en verzorgt verschillende cursussen en workshops. Dat kan zijn een wijn-spijsavond, een wijn-kaasavond of een thema-avond over een wijnstreek of wijnland. De cursussen zijn geschikt voor de beginnende wijnliefhebber, maar ook voor degenen die er al meer van weten.

Welke wijn bij de witlofsoep met kastanjes?

Bij soep is het niet gebruikelijk om wijn te serveren. Gewoonlijk drink je de wijn van het voorgerecht er bij. ‘Wanneer ik de soep als amuse serveer, combineer ik ‘m graag met een wijn die naast frisheid ook rijp fruit en een bittertje heeft. Kies bijvoorbeeld voor een Arneis uit Noord-Italië, maar ook een Vermentino uit het zuiden van Italië doet het goed.’, vertelt Linda.

Mijn keuze is de Vermentino di Sargena doc Merì. De wijn heeft een intenste geur, met wit fruit, munt en een vleugje anijs. Een goede brede geur. Een smaakvolle krachtige wijn met rijp fruit, goede zuren en een mooie bitter in de afdronk.’

Witlofsoep met kastanjes van Linda Driebergen van De Oude Keuken

Witlof-cappucino met kastanjes

Voorbereiding: 0 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Treed binnen in de sfeer van vervlogen tijden met de kerstsoep uit De Oude Keuken. Deze Witlof-cappuccino met kastanjes biedt een rijke combinatie van bitterzoete witlof en aardse kastanjes, geserveerd met een vleugje nostalgie. Perfect voor een feestelijk begin van het kerstdiner!
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

  • 5 stronken witlof
  • 800 ml groentebouillon vers of van een bouillontablet
  • 200 gram gekookte kastanjes vacuüm verpakt van Ponthier
  • 100 ml kookroom
  • melk
  • geraspte kaas om te garneren

Bereiding
 

  • De witlof ontdoe je van de harde achterkant, het hart kan je gewoon laten zitten. Zo behoud je de echte witlofbitters. Vervolgens snij je de witlof in stukjes. Houd acht blaadjes witlof (kies de kleinste!) apart en leg ze even weg in de koelkast.
  • Breng 800 ml bouillon met de witlof aan de kook. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de tamme kastanjes toe en breng het weer aan de kook. Laat de witlof met kastanjes, met de deksel op de pan, nog ca. 30 minuten zachtjes verder gaarkoken.
  • Pureer met een staafmixer de soep en voeg er nog wat kookroom aan toe. Klop de melk op tot melkschuim, zoals bij een cappucino. Serveer dit soepje als klein gerechtje in een koffiekopje met een laagje melkschuim. Het losse witlofblaadje steek je in de schuim, en met een beetje versgeraspte kaas heb je een mooie cappuccino van witlofsoep.

Notities

TIP
De bittere smaak van de witlof wordt afgezwakt door de zoete kastanjes. Het leuke is dat je ook kunt variëren. Houd je meer van de witlofsmaak, dan pas je de hoeveelheden aan.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.