Bietensoepje met rode port

Kerstdiner van Yvette
Bietensoepje met rode port

Recept van Yvette van boven voor rode bietensoep met port, geitenkaas & zadenkrokant. Een mooi gerecht voor het kerstmenu. De soep smaakt vol, licht aards en door de bietjes ook licht zoetig. De geitenkaas zorgt voor wat romigheid en verzacht. #bietensoep #amuse #voorgerecht #kerstmenu

Deze week staat in het teken van Yvette van Boven. Gisteren publiceerden we de ‘terrine van prei en gerookte zalm’. Voor vandaag staat een mooie rode kerstsoep op de site: een bietensoepje met port, geitenkaas & zadenkrokant. Uiteraard ook afkomstig uit haar kookboek ‘Home Sweet Home Xmas’. Tijdens het uittesten vonden wij de soep aan de dikke kant, zeker voor een kerstgerechtje. Daarom hebben we hem dus wat verdund. De zadenkrokant geeft een leuk effect, en is simpel om te maken. Yvette zegt hierover: “Klinkt chic hè, zadenkrokant. Er is niks aan, maar het bekt wel lekker.’ En zo is het!

Welke wijn drinken we bij rode bietensoep met port?

De soep smaakt vol, licht aards en door de bietjes ook licht zoetig. De geitenkaas zorgt voor wat romigheid en verzacht. Schenk er bijvoorbeeld een mooie pinot noir bij. In deze wijn vind je dezelfde aroma’s terug: aards met een klein ‘zoetje’. Maar ook de Rosso Renosu Romagnia uit Sardinië zal het goed doen: echt een fantastisch glas!

6 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kleine tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 wortels, geschild en in blokjes gesneden (120 gram)
  • 2 stengels bleekselderij, gewassen en in blokjes gesneden
  • 500 gram voorgekookte bietjes, in blokjes gesneden
  • 150 ml rode port
  • 800 ml hete groente-of kippenbouillon
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels citroensap
  • 75 ml zure room, losgeklopt
  • 200 gram verse geitenkaas, verbrokkeld

Voor de zadenkrokant

  • 2 kleine handenvol zaden: quinoa, pompoenpitten (pepita’s), sesamzaad, maanzaad, etc.
  • 2 eiwitten, losgeklopt
  • flinke snuf zout

Stap 1

Verhit de olijfolie in een grote zware pan. Voeg de ui, het laurierblad, de knoflook, wortel- en selderijblokjes toe en bak de groenten al omscheppend ongeveer vijf tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de blokjes biet toe, bak ze even mee en blus af met de rode port. Schep om en giet 500 ml bouillon erbij. Laat twintig minuten op zacht vuur sudderen. Verwijder dan het laurierblad.

Stap 2

Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of in porties in de blender. Doe dit langer dan u denkt, want hoe langer gepureerd, hoe gladder de soep. Verdun de soep met de rest van de bouillon tot een dikte die jij lekker vindt. Breng eventueel op smaak met zout en peper en voeg naar smaak wat citroensap toe. Laat afkoelen en bewaar de soep afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Stap 3

Maak het zadenkrokant. Verwarm de oven voor op 180 °c. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit de zaden in een droge koekenpan tot ze poffen en opspringen. Laat ze iets afkoelen. Meng met de losgeklopte eiwitten, voeg zoveel toe dat het niet te nattig is. Voeg anders meer gepofte zaden toe. Breng op smaak met zout en smeer het zadenmengsel dun uit op de bakplaat. Bak ca. 15 minuten in de oven krokant. Keer de bakplaat halverwege voor een egale bruining. Breek in grove stukken en bewaar in een luchtdichte doos tot gebruik.

Stap 4

Warm de soep zachtjes op. Verdeel hem over vier soepborden en maak met de zure room een mooie krul in het midden. Verkruimel de kaas erover en steek er een stuk zadenkrokant in. Dien op.

 

BESTELLEN? DAT KAN HIER:

Cover Home Sweet Home XmasTitel:               Home Sweet Home Xmas
Auteur:           Yvette van Boven
Uitgever:        Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN:               9789059567542
Prijs:               € 29,95

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *