Weekmenu #30

5x vakantiegerechten voor thuisblijvers

Wat eten we de komende week? Iedereen om ons heen gaat op vakantie, maar wij blijven nog even thuis. Maar om toch in vakantiesfeer te komen, zet ik de lekkerste mediterrane gerechten op tafel. Dan voelt het toch een beetje alsof ik op vakantie ben. Dus deze week een smakelijke reis langs de vijf van de allerlekkerste vakantiegerechten uit de Méditerranée.

Proef maar eens deze zonnige pasta met mosselen uit Italië, geniet van een echte Franse salade Niçoise, proef de rijke smaken van drie Spaanse (vegetarische) tapas, laat je betoveren door een kruidige kip uit Marokko en ga smullen van deze gamba’s uit Griekenland. Bon appétit!

En…, bij al deze zomerse mediterrane gerechten heb ik ook de juiste wijn gekozen. Mijn wijnadvies vind je bij het recept zelf. Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel. 

MAANDAG Vegetarische tapasmaaltijd

Op Meatless Monday starten we met 3x maal tapas op basis van groente. Een heerlijke zomerse tapasmaaltijd uit het kookboek van de Flexikok. Je maakt geroosterde wortelen, zoete hummus en geroosterde paprikadip. Stokbrood erbij en klaar is Kees.

Groente tapas maaltijd
Groente tapas maaltijd

DINSDAG Pasta met mosselen

Ze zijn er weer: heerlijke mosselen. Dus gaan we extra genieten van deze Italiaanse pasta met mosselen uit Sicilië. Een recept dat in 25 minuten op tafel staat en waarbij je je vingers opeet.

Pasta met mosselen
Gewokte mosselen op z’n Italiaans

WOENSDAG Marokkaanse kip van Abdelkader Benali

Deze heerlijke kruidige kip met olijven komt uit de koker van de Marokkaanse schrijver Abdelkader Benali. Tijdens een presentatie ontfutselde ik hem dit recept. ‘De combinatie van kip, die zacht en hartig van smaak is, met knapperige amandelen is echt een sensatie’, zegt hij.

Marokkaanse kip met citroen en olijven
Marokkaanse kip met citroen en olijven

DONDERDAG Griekse gamba’s met feta

Denk je aan Griekenland, dan denk je aan moussaka. Maar in de zomer zet je deze fantastische gamba’s met feta op tafel. Je bent in 20 minuten klaar. Waanzinning lekker.

Gamba's met tomaten en feta
Gamba’s met tomaten en feta

VRIJDAG de allerlekkerste Salade Niçoise

Een van mijn Franse favorieten is een salade Niçoise. Die smaakt altijd (zeker mijn eigen recept!). Lekker voor de lunch, maar ook als maaltijdsalade op een zomerse dag. Hier kun je mij voor wakker maken.

Salade Niçoise
Salade Niçoise

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT

 

Benieuwd naar mijn e-book met wereldgerechten?
Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen is een smaakvol e-book van 64 pagina’s. Met 18 wereldgerechten om nooit te vergeten, 19 icoonwijnen en 23 culinaire hotspots. Hier kun je hem downloaden.

 

Weekmenu 29 Méditerranée keukenOp zoek naar meer mediterrane gerechten? Hier vind je er nog vijf.

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.