Voor het weekend

Marokkaanse kip met groene olijven

Zoals beloofd: het lievelingsgerecht van TV-presentator Abdelkader Benali. Dat is deze Marokkaanse kip met groene olijven. Lees nog even het interview waarin hij vertelt over zijn culinaire favorieten. Het recept staat ook in zijn leuke kookboek Casa Benali dat hij, samen met zijn vrouw, heeft geschreven. ‘De combinatie van vlees of kip, die zacht en hartig van smaak is, met deze knapperige amandelen is echt een sensatie’, zegt hij in het intro. In het boek gaat hij uit van 2 kippen voor 4 tot 6 personen. Wij hebben het recept gehalveerd, zodat je maar 1 kip hoeft te bereiden. Die is voldoende voor 4 personen. Wordt dit ook jouw lievelings-kipgerecht? 

Welke wijn bij Marokkaanse kip met groene olijven?

Dit kipgerecht smaakt echt Noord-Afrikaans door de kaneel, saffraan en ingemaakte citroen. Drink hier een ronde, maar frisse witte wijn bij zoals bijvoorbeeld een pinot gris . Rond maar toch fris om de wat vettige saus goed tegenwicht te geven. Maar ook een rosé is een heel goede keus, zoals de eetrose uit Piëmonte.

4 personen3 uur

Ingrediënten

  • 1 biologische kip (1 kg)
  • 1 eetlepel zout
  • 1/2 citroen, in ringen
  • 2 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 15 gram verse koriander
  • 15 gram verse bladpeterselie
  • 50 gram amandelen met vlies*
  • zonnebloemolie om te frituren
  • 75 gram groene olijven zonder pit

 

  • marinade
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 1 eetlepel pulp van ingemaakte / ingelegde  citroen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • mespuntje saffraan
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 1/2 theelepel zout

Stap 1

Vul een kom met koud water, 1 eetlepel zout en de halve citroenringen (gekneusd). Laat de kip hierin ca. 30 minuten liggen. Laat uitlekken in een vergiet. (Dit noem je pekelen. Hierdoor wordt de kip wat malser.)

Stap 2

Meng voor de marinade alle ingrediënten met 3 eetlepels water door elkaar. Masseer de kip goed in met dit mengsel, ook de binnenkant en evt. onder de huid. Laat ca. 1 uur op een koele plek marineren.

Stap 3

Verhit 2 1/2 eetlepel olijfolie in een braadpan. Voeg de kip met marinade toe. Braad de kip ca. 5 minuten rondom aan. Voeg de ui toe. Bind de koriander en peterselie samen en voeg toe aan de kip, samen met 100 ml water. Laat de kip in ca. 45 minuten zachtjes bijna gaar braden. Keer af en toe om.

Stap 4

Laat intussen de amandelen wellen in water dat net gekookt heeft. Na 15 minuten ontvel je de amandelen. Frituur ze licht bruin in een laagje zonnebloemolie. Laat uitlekken en bestrooi met zout.

Stap 5

Verwarm de oven voor op 220°C. Neem de kip uit de pan en leg hem in de braadslede (zonder de saus). Braad de kip nog ca. 20 minuten in de oven tot deze goudbruin en licht krokant is.

Stap 6

Verwarm intussen de achtergebleven saus. Verwijder het kruidenbosje. Voeg de olijven toe en laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen op halfhoog vuur. (De saus moet redelijk gebonden zijn.)
Serveer de kip op een schaal en schep de saus rondom. Verdeel de amandelen over de kip en de saus. Lekker met (patat frites), Marokkaans brood en een frisse salade.

*Je kunt ook geblancheerde en gepelde amandelen kopen in de Marokkaanse of Turkse supermarkt .

Kookboek Casa Benali

Samen met zijn vrouw Saïda schreef Abdelkader dit uitgebreide kookboek over de Marokkaanse keuken. Een boek boordevol authentieke recepten die zijn verzameld tijdens hun culinaire strooptochten door hun geboorteland.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Casa BenaliTitel                 : Casa Benali
Auteur           : Abdelkader Benali & Saïda Nadi Benali
Uitgever        : Arbeiderspers
Prijs                 : € 22,50

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Bewaar nu op Pinterest en maak het recept later

Recept hoofdgerecht met kip: Marokkaanse kip met groene olijven. Met o.a. kaneel, saffraan en ingemaakte citroen. En een heerlijke marinade. Lees het hele recept op de website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *