Voor het weekend

Pasta met mosselen: lekker snel klaar

Sinds eind juli zijn er weer mosselen verkrijgbaar. Heerlijk: zo’n pannetje gekookte mosselen met stokbrood en dipsausjes. Maar voor dit weekend serveren we mosselen op z’n Italiaans, een recept uit het kookboek ‘De Smaak van Sicilië’: Italiaanse pasta met mosselen. Ursula Ferrigno, de schrijfster, zegt hierover:

Een simpele maar momerabele cominatie die ik in Siracusa at toen de smaak van de mosselen het zoetst was. Bij sauzen met zeevruchten wordt bij voorkeur lange pasta gegeven.’
Dus gebruik linguine of spaghetti.

Welke wijn bij pasta met mosselen?

Een lekker puur gerecht waarin je duidelijk de mosselen proeft. Een tikkeltje pittig door het gedroogde pepertje. Drink er een frisse witte Italiaanse wijn bij met voldoende body om zwarte olijven aan te kunnen. Denk aan de Italiaanse Vermentino. Het ronde karakter past bij de pasta, en de prachtige zuren sluiten goed aan op de tomatensaus. Voldoende body om de olijven te weerstaan.

Pasta met mosselen

Pasta met mosselen: Siciliaans recept

Bereiding: 25 minuten
Totaal: 25 minuten
Op het Italiaanse eiland Sicilië is pasta met mosselen een begrip. Daar weten ze hoe ze dit traditionele recept moeten maken. Natuurlijk gebruik je verse tomaten.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg mosselen
  • 350 gram gedroogde linguine of spaghetti
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 10 rijpe pruimtomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel gestampte gedroogde chilipeper peperoncino
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 20 kleine zwarte olijven taggia
  • 50 ml droge witte wijn
  • handvol basilicumblaadjes grof gescheurd
  • handvol bladpeterselie gehakt
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie

Bereiding
 

  • Maak de mosselen schoon onder koud stromend water. Gooi kapotte en open mosselen weg als ze niet sluiten wanneer je er op tikt.
  • Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing al dente in ruim water en zout. Kruis de tomaten in en dompel ze 10 seconden in kokend water. Pel ze en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de olie in een grote koeken- of hapjespan. Fruit de knoflook en chilipeper 1 minuut. Voeg de mosselen toe, leg een deksel op de pan en kook ze 4-6 minuten tot de schelpen open zijn. Doe de tomaten, bleekselderij, olijven en wijn bij de mosselen en verhit nog 1 minuut op hoog vuur. Voeg zout, peper en basilicum toe.
  • Giet de pasta af en schep de peterselie en extra vergine olijfolie erdoor. Meng de pasta door de mosselen en serveer direct.
Handig weetje: klik op het AH-icoon om alle ingrediënten in één keer aan je Albert Heijn winkelmandje toe te voegen. Lekker makkelijk!

 

Het kookboek: De smaak van Sicilië

Cover De smaak van siciliePrachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

 

Bestellen kun je hier:

Titel : De smaak van Sicilië
Auteur : Usula Ferrigno
Uitgever : Edicola Publishing
ISBN : 978 94 92500 09 0
Prijs : € 24,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept