Pasta met mosselen

Voor het weekend
Pasta met mosselen

Sinds eind juli zijn er weer mosselen verkrijgbaar. Heerlijk: zo’n pannetje gekookte mosselen met stokbrood en dipsausjes. Maar voor dit weekend serveren we mosselen op z’n Italiaans, een recept uit het kookboek ‘De Smaak van Sicilië’: pasta met mosselen. Ursula Ferrigno, de schrijfster, zegt hierover:

Een simpele maar momerabele cominatie die ik in Siracusa at toen de smaak van de mosselen het zoetst was. Bij sauzen met zeevruchten wordt bij voorkeur lange pasta gegeven.’
Dus gebruik linguine of spaghetti.

Welke wijn bij pasta met mosselen?

Een lekker puur gerecht waarin je duidelijk de mosselen proeft. Een tikkeltje pittig door het gedroogde pepertje. Drink er een frisse witte Italiaanse wijn bij met voldoende body om zwarte olijven aan te kunnen. Denk aan de Vermentino van Vinoblesse. Het ronde karakter past bij de pasta, en de prachtige zuren sluiten goed aan op de tomatensaus. Voldoende body om de olijven te weerstaan.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 350 gram gedroogde linguine of spaghetti
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 10 rijpe (pruim)tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gestampte gedroogde chilipeper (peperoncino)
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 20 kleine zwarte olijven (taggia)
  • 50 ml droge witte wijn
  • handvol basilicumblaadjes, grof gescheurd
  • handvol bladpeterselie, gehakt
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie

Stap 1

Maak de mosselen schoon onder koud stromend water. Gooi kapotte en open mosselen weg als ze niet sluiten wanneer je er op tikt.

Stap 2

Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing al dente in ruim water en zout. Kruis de tomaten in en dompel ze 10 seconden in kokend water. Pel ze en snijd ze in stukjes.

Stap 3

Verhit de olie in een grote koeken- of hapjespan. Fruit de knoflook en chilipeper 1 minuut. Voeg de mosselen toe, leg een deksel op de pan en kook ze 4-6 minuten tot de schelpen open zijn. Doe de tomaten, bleekselderij, olijven en wijn bij de mosselen en verhit nog 1 minuut op hoog vuur. Voeg zout, peper en basilicum toe.

Stap 4

Giet de pasta af en schep de peterselie en extra vergine olijfolie erdoor. Meng de pasta door de mosselen en serveer direct.

Het kookboek

Cover De smaak van siciliePrachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

 

Bestellen kun je hier:

Titel : De smaak van Sicilië
Auteur : Usula Ferrigno
Uitgever : Edicola Publishing
ISBN : 978 94 92500 09 0
Prijs : € 24,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief !

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Pasta met mosselen
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *