Ik kijk naar buiten: het is echt herfst! Dat schept een verlangen naar wat zon en warmte. Om de zon toch in huis te brengen, maak ik vanavond deze heerlijke garnalen met feta uit de oven. Een gerecht uit de Griekse keuken.
Welke wijn bij Griekse garnalen met feta?
Daar past een kruidige en stevige rosé heerlijk bij. Zoals bijvoorbeeld de biologische Spaanse Rosa Azul Y Garanza. Beide smaken heerlijk droog, fris met een volle smaak van rood fruit. Dat combineert geweldig met deze gamba’s in tomatensaus. Zoute feta zorgt voor tegenwicht en geeft de saus de body. De volle smaak van de rosé kan die stevigheid met gemak aan. Vooral het zwoele rode fruit in de wijn sluit perfect aan.
Muziek: bij deze Griekse garnalen luisteren naar een ouwe gouwe uit de Griekse doos; Vicky Leandros met Après Toi. Ze won het Eurovisie songfestival in 1972.
Griekse garnalen met feta
Ingredienten
- 750 gram rauwe gamba’s gepeld (diepvries)
- 1 fles tomatensaus Sugocasa Piccante
- 200 gram feta
- 4 eetlepels olijfolie
- 6 lente-uitjes fijngesnipperd
- 75 gram venkel fijngesneden
- 3 teentjes knoflook fijngesnipperd
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes
- zout versgemalen peper
- 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
- Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.
Bereiding
- Laat de gamba’s ontdooien. (leg ze hiervoor een koud water.) Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de tomatensaus en giet in een grote platte ovenschaal. Verkruimel de feta erover en zet de schaal ca. 5 minuten in de oven tot de feta gesmolten is.
- Verhit intussen de helft van de olijfolie in een koekenpan. Bak de lente-ui, venkel, knoflook en tijm ca. 5 minuten. Roer dit mengsel door de tomatensaus in de ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit de koekenpan opnieuw met de rest van de olijfolie. Bak de gamba’s ca. 3 minuten. Schep de gamba’s op de tomatensaus. Zet de schaal ca. 5 minuten terug in de oven. Bestrooi met de peterselie. Serveer met lintmacaroni, brood of rijst.
Pasta Saganaki
Ben je in je eentje thuis? Deze pasta saganaki is een toppertje dat lijkt op het originele recept uit de Griekse keuken: Scampi Saganaki.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!