Vis van de maand

Heerlijke heilbot

De heilbot is de grootste soort van de platvisfamilie. We onderscheiden twee soorten heilbot: de witte en de zwarte. De witte heilbot kan wel 50 jaar oud, 3 meter lang en ruim 300 kilo worden. Het merendeel van de heilbot die in Nederland wordt verkocht, is zwarte heilbot. Deze kleinere soort is herkenbaar aan de donkergekleurde onderzijde, de grote witte heilbot heeft een witte onderkant.

Roofvis
Heilbotten zijn trekkende vissen en komen voor in de koude zeeën van de Atlantische Oceaan. In de Noordzee is de vis vrijwel niet te vinden. Ze verschillen van hun andere soortgenoten zoals schol en tong doordat ze niet alleen op de bodem leven, maar zich ook wel eens hoger in de waterkolom zwemmen. Het zijn roofvissen en eten kleine visjes, kreeftjes en inktvis.

Heilbot is zogenaamde ‘een rechtsoog’. Dat wil zeggen dat zijn ogen beide aan de rechterkant zitten. Alle platvissen worden overigens geboren met één oog aan iedere kant, maar na 6 maanden verhuist één oog naar de andere kant.

Gecertificeerde vangst
De visserij op heilbot vindt plaats rond Noord-Amerika, Canada, IJsland en Noorwegen. Een groot deel van de heilbotvangst is verantwoord en MSC (Marine Stewardship Council) gecertificeerd. Het hele jaar door kun je van heilbot genieten. Hij heeft dik, zacht en stevig vlees en is daardoor heel geschikt om te bakken of te grillen. Ook wordt heilbot, vanwege zijn vettige structuur, regelmatig gerookt en in plakjes gesneden. Beslist de moeite waard om eens te proberen!

Op Fishermans Thursday; een makkelijk recept: Bagel met gerookte heilbot en kruidencrème. Zo gemaakt en superlekker. Kijk voor meer allerhande recepten met heilbot op de site met visrecepten.

Wil meer meer nieuws over vis en lekker eten ontvangen? Geef je hier op.

Fotocredit; Nederlands Visbureau