Weekmenu #38

5x gehaktballen in de hoofdrol

Wat gaan we eten de komende week? Ik ben een liefhebber van gehakt. Gehakt is lekker veelzijdig, want je kunt er alle kanten mee uit. Deze week kiezen we voor gehaktballen (of gehaktballetjes) in de hoofdrol. Elke dag een andere bal. Geen probleem. Kijk maar eens hoeveel verschillende variaties er mogelijk zijn.

En ook bij gehaktballen hoort een lekker glas wijn. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elke recept.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

Soorten gehakt op een rijtje

Je kunt verschillende soorten gehakt kopen. In de supermarkt heb je een beperkte keus. Hier koop je de meest voor de hand liggende soorten aan zoals rundergehakt, half-om-half gehakt, tartaar en kippengehakt. Voor lamsgehakt moet je naar de slager of naar een Marokkaanse/Turkse winkel. Daarnaast is ook vegetarisch gehakt verkrijgbaar op basis van plantaardige eiwitten zoals soja, tarwe of peulvruchten.

  • Rundergehakt: Dit wordt gemaakt van gemalen rundvlees en heeft over het algemeen een magerder karakter. Het wordt vaak gebruikt in gerechten zoals hamburgers, gehaktballen, en pastasauzen.
  • Tartaar
  • Tartaar is in feite een extra magere versie van rundergehakt. Het bevat een vetpercentage van maximaal 10%. Gehakte biefstuk, of steak tartaar, is nog minder vet en heeft een maximaal vetpercentage van 6%.
  • Varkensgehakt: Dit wordt gemaakt van gemalen varkensvlees en kan zowel mager als vet varkensvlees bevatten, afhankelijk van de smaak en textuur. Het wordt gebruikt in gerechten zoals worstjes, gehaktbrood en vullingen. Maar los kopen in de supermarkt of bij de slager komt eigenlijk nooit voor.
  • Kippengehakt: Gemalen kippenvlees is een gezonder alternatief voor rund- of varkensvlees en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals kipburgers, gehaktballen en kippenballetjes.
  • Lamsgehakt: Dit wordt gemaakt van gemalen lamsvlees en heeft een kenmerkende smaak. Het wordt vaak gebruikt in gerechten zoals lamsburgers, gehaktbrood en kebabs.
  • Half-om-half gehakt: Soms wordt gehakt gemaakt door verschillende soorten vlees te combineren, zoals rund en varken (50/50), om een specifieke smaak en textuur te bereiken. Dit kan handig zijn voor diverse recepten.
  • Vegetarisch gehakt: Voor mensen die geen vlees eten, zijn er vegetarische gehaktalternatieven op basis van plantaardige eiwitten zoals soja, tarwe, of peulvruchten. Deze worden vaak gebruikt in vegetarische en veganistische gerechten.
  • Gehakt van wild: Afhankelijk van beschikbaarheid kun je ook gehakt van wild zoals hert, konijn of fazant vinden. Dit is eigenlijk alleen te koop bij een goede poelier.

Onthoud dat de keuze van het gehakt afhangt van het specifieke recept dat je wilt bereiden.

MAANDAG Indiase gehaktballen van linzen

Op Meatless Monday starten we met een vegetarische bal. Niet zomaar eentje. Nee, deze vegetarische gehaktballen komen uit India. Gemaakt van linzen. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, want ze zijn in 30 minuten klaar! (Alleen de rode linzen en mungbonen wel even een dag van tevoren in het water zetten om te weken.)

Linzen kofta van rode linzen
Linzen kofta van rode linzen en mungbonen

DINSDAG Oma’s gehaktballetjes

Op dinsdag doen we lekker makkelijk en ouderwets: andijviestamppot met oma’s gehaktballetjes. Simpel om te maken, een feest om te eten. Dit lust iedereen, toch?

Andijviestamppot met gehaktb
Andijviestamppot met gehaktballetjes

WOENSDAG Thaise gehaktballetjes

Zoals jullie weten houd ik van Aziatisch eten en deze Thaise gehaktballetjes uit het kookboek Thai zijn mijn absolute favoriet. Ze staan in ca. 35 minuten op tafel. Advies: maak ook meteen de smeuïge kokosrijst (zelfde recept). Je waant je in Thailand.

Thaise gehaktballetjes
Thaise gehaktballetjes met kokosrijst

DONDERDAG Groene gehaktballen van lamsgehakt

Op donderdag eten we de groene gehaktballen, gemaakt van lamsgehakt. Ze worden groen door de gepureerde spinazie die erin verwerkt is. Kun je geen lamsgehakt krijgen, kies dan half-om-half gehakt. Geef er aardappelpuree bij. Gegarandeerd succes!

Groene gehaktballen
Groene gehaktballen van lamsvlees en spinazie

VRIJDAG Rundergehakt met paddenstoelen

In het weekend laten we de herfst zijn intrede doen met deze heerlijke ovenschotel van rundergehaktballetjes met paddenstoelen. Echt een aanrader!

Gehaktballetjes met paddenstoelen
Gehaktballetjes met paddenstoelen

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 37 Spannend gehaktZin in nog meer gehakt gerechten? Hier vind je er nog vijf

 

 

 

BEWAAR DIT WEEKMENU MET  5 WAANZINNIG LEKKERE GEHAKTBALLEN OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

 

Weekmenu met gehaktballen. Met gehakt kun je heel veel kanten op. Vooral gehaktballen of gehaktballetjes zijn populair. Van oma’s gehaktbal tot Thaise gehaktballetjes of linzenkofta. Dagelijks gehaktballen eten is dus geen probleem. Ze smaken elke dag anders! #gehakt #gehaktbal #makkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *