Klassieker met twist

Griekse moussaka met crème fraîche

Moussaka is een echte Griekse klassieker. Normaal gesproken wordt dit gerecht gemaakt met een zogenaamde bechamelsaus. Nadeel is dat het geheel dan erg ‘zwaar’ wordt. Daar heb ik iets op bedacht. In mijn versie van moussaka maak ik een andere lichtere saus. Die wordt gemaakt van crème fraîche met eieren en kaas. Zo wordt de moussaka frisser en luchtiger. Eigenlijk: een Griekse moussaka met een twist.

Welke wijn bij Griekse moussaka?

In het net verschenen nummer van Proef&6 (2010) van Gall & Gall staat mijn recept van een Griekse moussaka. Die past uitstekend bij de volle elegante rode wijn van Planeta met de naam La Segreta. Allebei afkomstig uit het zuiden van Europa waarin je de zon helemaal terug proeft. Het frisse in de wijn sluit aan bij het frisse van de tomaten, terwijl de aubergines het zonnige accentueert. Het vleugje kaneel in de moussaka benadrukt de specerijentoets die je ook in de wijn terugvindt. Maar ook een Pinot Noir uit Zuid-Afrika zal het goed doen.

4 personen90 minuten

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 400 gram lamsgehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 5 gram verse muntblaadjes, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 1 zak voorgekookte aardappelschijfjes (450 gram)
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 eieren
  • 1 zakje geraspte geitenkaas à 150 gram

Extra: grillpan, ovenschaal inh. 2 liter

Stap 1

Aubergines in lange plakken snijden. Bestrooien met zout en ca. 10 minuten laten uitlekken in vergiet. Afspoelen en droogdeppen met keukenpapier. Grillpan voorverwarmen. Aubergineplakken bestrijken met 2 eetlepels olie en in gedeelten bruinbakken in de grillpan.

Stap 2

In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten. Ui en knoflook ca. 3 minuten fruiten. Gehakt toevoegen en ca. 5 minuten meebakken. Regelmatig omscheppen en eventueel met vork kleiner maken. Toevoegen: tomatenblokjes, kaneel en munt en ca. 10 minuten zachtjes laten stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Uit pan scheppen. Koekenpan schoonmaken en opnieuw olie verhitten. Aardappelschijfjes ca. 4 minuten om en om lichtbruin bakken. Bestrooien met zout en peper.

Stap 3

Ovenschaal invetten. Helft van de aubergineplakken erin leggen. Erover verdelen in lagen: alle gebakken aardappelplakjes, helft van de gehaktsaus, rest van aubergineplakken en rest van gehaktsaus. Goed aandrukken. In kom crème fraîche loskloppen met eieren en helft van kaas. Bovenkant van de ovenschotel hiermee  bestrijken. Rest van kaas erover strooien.

Stap 4

Oven voorverwarmen op 200 C. Moussaka in ca. 30 minuten goudbruin bakken.  Voor het serveren ovenschotel iets laten afkoelen. Lekker met een Griekse salade van paprika, tomaat en olijven.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst  Proef&6 2010.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Recept ovengerecht Moussaka met aubergine, tomaat, crème fraîche en een vleugje kaneel. #moussaka #aubergine #ovenschotel #wijnspijscombinatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *