Loire portret

Vanessa Cherruau: wijnmaakster met ballen

De wijnwereld is er eentje van voornamelijk mannen. Dat is niet zo raar, want het is fysiek best zwaar werk. Maar als je een enorme hoeveelheid energie, daadkracht en vooral veel lef hebt, dan laat je die kerels mijlenver achter je. Wijnmaakster Vanessa Cherruau is er zo eentje! Petri Houweling van I Love Food & Wine schetst een portret.

Ik (Petri) ontmoet haar in de wijnregio Anjou (Loire) waar ze naast wijnboerin en alleenstaande moeder van een dochter in de kleuterschoolleeftijd, ook nog de president is van de appellation Chaume. Never a dull moment met deze powervrouw met wijnen die net zo krachtig zijn als zijzelf. 

 

De beste Chenins van de Loire

De beste Chenins van de Anjou in de Loire maken. Dat is de wens van Vanessa. Er kwam in 2019 een domein vrij, op precies de plek waar zij haar wijnen wilde maken. Château de Plaisance om precies te zijn, op de Chaume-heuvel. Het domein is niet te groot en niet te klein met 25 ha op een schist, spilite en zandsteenbodem. De wijngaarden zijn verdeeld over Chaumes, Quarts de Chaume en Savennières. En ook heel belangrijk, al sinds 1998 is het domein biologisch en sinds 2004 ook bio-dynamisch gecertificeerd. Niets staat de toekomst in de weg.

Zoet of droog?

De wijngebieden in Frankrijk zijn streng ingedeeld qua type wijn. En Chaume, op tien km van Savennières, is een appellation die uitsluitend bestemd is voor zoete wijn. Ronceray Plaisance, chenin blanc van VanessaDie maakt Vanessa uiteraard ook, maar haar voorkeur gaat uit voornamelijk uit naar de droge chenins. En ze is niet de enige uit de buurt. Dus sloot ze zich aan bij andere vignerons uit de buurt, en samen hebben ze een hele nieuwe sub-appellation in het leven geroepen. Ronceray, wat oorspronkelijk de naam is van een klooster uit de 17e eeuw, gelegen op de heuvels in Chaume. Daar begonnen ze ooit met het maken van droge wijnen.

 

Chenin blanc, de held van de Loire
Het is voor de doorsnee wijndrinker niet de meest bekende druif. Net als riesling heeft hij een zeer hoge zuurgraad. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt. Van strakdroog, tot weelderig zoet en mousserend. Het is ook een wijn met oplegpotentieel, mits juist bewaard kan je hem minstens acht jaar laten liggen. Daar wordt hij alleen maar interessanter van. De vraag is alleen of dit lukt, want de wijnen zijn zeer er eigenlijk veel te lekker voor. Ze hebben een hoge dosis mineraliteit, fijne bitters, maar ook dat tropische fruit en die heerlijke gekonfijte abrikoos. Het zijn wijnen die fantastisch zijn aan tafel. Denk aan de combinatie met licht vlees, of vis met een bite.

 

Te koop in Nederland

Uiteraard is het het leukste om even bij in de Loire bij Vanessa langs te gaan. Maar als dat niet lukt, kun je ze ook bestellen bij Wijnkooperij de Lange. Het zijn geen goedkope wijnen, de ‘instapper’ kost al € 28,- maar het zijn wel hele bijzondere. Dus heb je een leuk diner op de planning staan, combineer deze wijn bij een mooi stuk gevogelte, een vis met stevige smaak of kalfsvlees. Ik weet zeker dat je meteen geïnspireerd zult raken voor de feestdagen.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book