Mousserende wijn

Wat je altijd al wilde weten over Prosecco

De populariteit van Prosecco is de afgelopen jaren explosief gestegen, met een exportgroei van meer dan 50% in de afgelopen vijf jaar! Tegenwoordig wordt deze mousserende drank overal ter wereld gedronken als een beter betaalbaar en bovendien toegankelijker alternatief dan Champagne. Maar wat is het precies voor mousserende wijn? I Love Food & Wine geeft antwoord aan de hand van 5 interessante vragen.

Wat is Prosecco?

Prosecco is een mousserende wijn gemaakt van witte druiven. Hij komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Veneto en is vernoemd naar het dorp Prosecco. De wijn is licht en verfrissend, met een delicate fruitige smaak. Hij wordt meestal geserveerd als aperitief of bij desserts.

De populariteit van Prosecco

Prosecco is de laatste jaren erg populair geworden. Hij wordt gemaakt van de druiven uit de Prosecco-regio in Italië en staat bekend om zijn fruitige, verfrissende smaak. Hoewel deze wijn al eeuwen bestaat, heeft het buiten Italië pas onlangs aan populariteit gewonnen. De laatste tien jaar is de verkoop explosief gestegen, waardoor het een van de populairste wijnsoorten ter wereld is geworden. Er zijn vele redenen voor de nieuwe populariteit van deze bubbel.

Waar komt Prosecco vandaan?

Prosecco Valdobbiadene gebied
Valdobbiadene; het classico gebied

Prosecco DOC is een mousserende wijn die afkomstig is uit de wijngaarden van de Italiaanse regio Veneto. De naam ‘Prosecco’ duikt voor het eerst op in historische documenten in de Romeinse tijd en is vermoedelijk afgeleid van het Latijn, wat ‘eerste’ betekent.

Prosecco DOC-wijnen worden voornamelijk (minimaal 85%) gemaakt van de Glera-druif. De Glera-druif komt oorspronkelijk uit de regio Veneto en wordt daar al eeuwenlang geteeld. Sinds 1969 heeft het een DOC-status gekregen (Denominazione di Origine Controllata). Deze aanduiding vereist dat Prosecco afkomstig is uit Veneto en Friuli en volgens traditionele methoden wordt geproduceerd.

Daarboven staat Prosecco DOCG (sinds 2009). Staat deze naam op het etiket dan is de Prosecco afkomstig uit het gebied tussen Conegliano en Valdobbiadene. Dit is het classico-gebied waar zowel het klimaat als de ligging van de wijngaarden een meer hoogwaardige kwaliteit opleveren.

Hoe wordt Prosecco gemaakt?

Prosecco wordt gemaakt volgens de Charmat-methode. Aan de basiswijn wordt suiker/most en gist toegevoegd en dan vindt er een tweede vergisting plaats in een grote gesloten tank. Daarna wordt de mousserende wijn onder druk gebotteld. Hierdoor behoudt de wijn zijn frisse, fruitige smaak.

Deze Charmat-methode (ook wel Martinoti-methode genoemd) is goedkoper en sneller dan de traditionele methode (méthode classico) om mousserende wijn te maken. Tijdens de traditionele methode vindt de tweede vergisting niet in gesloten tank maar op fles plaats. Hierdoor is Prosecco een meer betaalbare optie geworden voor veel mensen.

Wat zijn de verschillende soorten Prosecco’s?

Zoals gezegd wordt Prosecco gemaakt van de Glera-druif. De wijn is typisch licht van smaak met een gematigde zuurgraad en zoetheid. Ook heeft het aroma’s van citrusvruchten, steenvruchten en bloemen. Het smaakprofiel omvat vaak één of meer van de volgende vruchten: citrus, appel of perzik.

Er zijn vier soorten: Brut, Extra Dry, Dry en Demi-Sec.

  • Brut is de droogste stijl met 0-12 gram suiker per liter
  • Extra Dry heeft 12-17 gram suiker per liter (meest verkocht!)
  • Dry heeft 17-32 gram suiker per liter
  • Demi-Sec is de zoetste stijl met 32-50 gram suiker per liter.

Waarom is deze wijn zo populair?

Er zijn een paar redenen waarom Prosecco zo populair is. Ten eerste is het betaalbaar in vergelijking met andere soorten champagne. Ten tweede is het meestal net wat zoeter / fruitiger dan andere mousserende wijnen, waardoor het toegankelijker wordt voor veel mensen. Tenslotte wordt het vaak gezien als een meer verfijnde keuze voor een avondje uit of een speciale gelegenheid dan bijvoorbeeld bier of wodka. Al deze factoren dragen bij aan zijn status als een van de populairste dranken ter wereld.

Conclusie

Er bestaat geen twijfel dat Prosecco momenteel één van de populairste dranken is. Zijn lichte, verfrissende smaak maakt hem perfect voor elke gelegenheid, en zijn relatief lage prijs betekent dat hij voor iedereen betaalbaar is. Of je nu een drankje zoekt om met je vrienden van te genieten of iets om mee te nemen naar een feestje, Prosecco is altijd een goede keuze. Dus als je de volgende keer niet weet wat je moet drinken, onthoud dan dat deze mousserende wijn altijd een winnaar is. Bovendien kun je er ook nog een leuke cocktail van maken. Zie hier het recept van Pink Bellini!

Pink Bellini Rossini cocktail met aardbeien en rosé prosecco -
Pink bellini; heerlijke cocktail van Prosecco met verse aardbeien

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dirck III. Lees voor meer info mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *