Perslunch Triptyque

Wijnklimaatkast; jouw wijnkelder boven de grond

Ben je een groot wijnliefhebber net als ik, dan heb je vast en zeker meer dan 1 fles in huis. (ik heb er zelfs meer dan 250!). Je wilt namelijk altijd de juiste fles in huis hebben, en dan ook het liefst op de juiste temperatuur. Maar hoe bewaar je die wijnvoorraad wijn het beste? Wereldkampioen sommelier Andreas Larsson vertelt er alles over. Tijdens een lunch bij restaurant Triptyque laat hij zien hoe de nieuwe ATAG-wijnklimaatkast deze problemen voor je oplost. Angelique Meulendijks was erbij voor I Love Food & Wine.

Waar moet je op letten als je wijn wilt bewaren?

ATAG wijn klimaatkast en restaurant Triptyque
Ouderwetse wijnkelder

De meeste wijnen die tegenwoordig gemaakt worden, zijn bedoeld om meteen opgedronken te worden. De echte bewaarwijnen, zoals mooie Bordeaux en Bourgognewijnen, die beter worden naarmate je ze langer bewaart, vormen maar een klein deel van alle wijnen die verkocht worden. Als je wijn op de juiste manier wilt bewaren, dan let je op de volgende vijf factoren:

  • Temperatuur: Veel mensen denken dat het in een wijnkelder heel koud moet zijn. Het is echter belangrijker dat de wijnen zich in een omgeving bevinden met een constante temperatuur, dus zonder grote temperatuurschommelingen.
  • Luchtvochtigheid: Een juiste luchtvochtigheid is belangrijk om het uitdrogen van de kurk tegen te gaan. Een te droge kurk krimpt, waardoor er lucht in de fles kan komen en de wijn gaat oxideren. Ideaal is een luchtvochtigheid rond 70%. Te vochtig is ook niet goed, want dan beschimmelen de etiketten.
  • Trillingen: Net als mensen houden wijnen ook niet van trillingen. Andreas Larsson vertelt dat hij dit heeft gemerkt toen hij werkzaam was op een cruiseschip. Door de trillingen op de boot rijpen de wijnen veel sneller.
  • UV-licht: Wijnen moeten beschermd worden tegen UV-licht. Onder invloed van ultraviolette straling kunnen wijnen verkleuren en van smaak veranderen. Daarom zitten wijnen vaak in een gekleurde fles, om ze te beschermen tegen het licht.
  • Lucht: De kwaliteit van de lucht moet zuiver en neutraal zijn, dus geen sterke geuren van groenten, kaas of andere zaken.

Oude wijnkelders voldoen vaak aan bovenstaande factoren en zijn daarom geschikt voor de opslag van wijn. Helaas heeft niet iedere wijnliefhebber het geluk om over een wijnkelder te beschikken, maar de ATAG-klimaatkast is dan een goed alternatief.

 

 

De voordelen van een wijnklimaatkast

Tijdens de lunch wordt de nieuwe ATAG-wijnklimaatkast gepresenteerd. Andreas doet dit met verve. De ATAG wijnklimaatkast heeft de kenmerken:

  • Plaats voor 189 flessen in uitgekiende trillingvrije houten schappen
  • Drie individueel regelbare temperatuurzones
  • Zuivere, koolstof gefilterde lucht
  • De juiste luchtvochtigheid
  • UV-licht blokkerend glas
  • Extra’s als:
    • Uitneembare accessoire lade, serveertray en decanteerkaraf
    • Vivino app
    • Check-in op afstand: volledige controle over de temperatuur, klimaat en wijncollectie, ook als je niet in de buurt bent.
ATAG Wijnklimaatkast
ATAG Wijnklimaatkast past ook in de keuken

 

Restaurant Triptyque in Wateringen
Restaurant Triptyque zit in het oude raadhuis (voormalig gemeentehuis) in Wateringen

Restaurant Triptyque; groente restaurant van Niven Kunz
Restaurant Triptyque van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz is 1 van de 15 restaurants in Nederland met een groene Michelinster. Al deze restaurants hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en proberen zo duurzaam mogelijk te werken in alles wat ze doen. Dit doen ze o.a. door een eigen moestuin, door producten lokaal in te kopen en door te recyclen en verspilling tegen te gaan. Bij Triptyque bestaat 80% van het menu uit groenten, aangevuld met vlees en vis.

 

‘Groene’ 3-gangen lunch

De groentegerechten van Niven worden geserveerd met bijpassende wijnen uitgekozen door Wereldkampioen Sommelier Andreas Larsson en Maître-Sommelier Leroy Pechler van Triptyque.

Na een feestelijke ontvangst met een mousserende wijn uit Zuid-Limburg: Apostelhoeve Brut Cuvée XII, gaan we aan tafel.

Amuse met boter, kaas en eieren
Tijdens de amuse doen we het Boter, kaas en eieren”- spel

Amuse met boter, kaas en eieren. Naast deze drie ingrediënten zitten er nog veel meer ingrediënten in, maar deze blijven het geheim van de chef. Ook het spelletje boter, kaas en eieren komt op tafel. Hierna volgen nog een paar amuses gemaakt van frisse komkommer.

 

Aubergine / Geitenkaas / Vijg met Weingut Porzelt, Grünspecht 2022

Het eerste gerecht bestaat uit aubergine met geitenkaas en vijg. De borden zijn fantastisch opgemaakt en kleine kunstwerkjes. Wereldkampioen sommelier Andreas Larsson heeft bij dit gerecht een wijn gekozen van Weingut Porzelt, Grünspecht 2022 uit de Pfalz. Het is een blend van meerdere druivenrassen met een licht zoetje, wat goed aansluit bij de zoete smaken in het gerecht. Bij het gerecht wordt een zoet briochebrood geserveerd, afgelakt met honing en versierd met lavendel. Prachtig om te zien en ook erg lekker.

 

Knolselderij / Zoutkorst / à la Véronique met Weingut Prager, Klaus Riesling Smaragd 2013

À la Veronique is een klassieke roomsaus met witte druiven. Deze begeleidt de knolselderij in een zoutkorst. Bij dit gerecht wordt een Riesling geserveerd uit de Wachau van Weingut Prager. De wijn heeft een beetje petrol in de geur en een intense smaak, waardoor deze prima past bij de knolselderij een zoutkorst.

Groente lunch bij restaurant Triptyque van Niven Kunz

Steak tartaar / Wortel / Augurk met Tenuta Gorghi Tondi, Midor Cataratto 2022

Dit frisse, lichtzoete gerecht is een tartaar van wortel met augurk. De frisse en fruitige wijn van cataratto uit Sicilië combineert heerlijk met dit lichte gerecht.

 

Bloemkool / Gegratineerd / Stoofvlees met Masseria Li Veli, Garrisa 2021+ Château Fontenil, Michel Rolland, Fronsac 2010

Gegratineerde bloemkool met stoofvlees bij restaurant Triptyque
Gegratineerde bloemkool met stoofvlees

Gegratineerde bloemkool met stoofvlees. Heerlijk gerechtje, waar van mij gerust wat meer stoofvlees bij had mogen zitten. Dit gerecht wordt gecombineerd met een rode wijn uit Salento met veel rood en donker fruit en met kruiden en specerijen als kaneel en vanille in de smaak. Als tweede wijn een rijpere Bordeaux van grotendeels merlot van Michel Rolland, met veel donker fruit, kruidigheid en cacao in de smaak. Beide wijnen vormen een mooie combinatie met het stoofvlees.

Ook in de twee nagerechten (crème karamel met pastinaak en ‘Goudse stroopwafel met aardpeer) komen groenten terug. Deze worden gecombineerd met een dessertwijn gemaakt van de muskaatdruif, met aroma’s van sinaasappel en karamel, wat mooi aansluit bij de zoete smaken van de nagerechten.

 

De wijnklimaatkast is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en wordt verkocht via de keukenspecialisten binnen het dealernetwerk van ATAG.

 
 

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

EARLY BIRD ACTIE

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

🎁 Early bird-actie! Bestel vóór 15 november voor slechts €5,99 (daarna €7,50).

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!