Spaans temperament

Ribera del Duero uit & thuis

Denk je aan Spaanse rode wijn, dan denk je waarschijnlijk aan Rioja. Maar er is veel meer… Minstens even goed, of misschien zelf wel beter is de D.O Ribera del Duero wijn. Die moet je ooit geproefd hebben. En die kans kwam voorbij. Eerst ging ik op persreis naar Spanje en maakte kennis met de allermooiste wijndomeinen in deze wijnregio. Eenmaal thuis kreeg ik de uitnodiging voor een fantastische proeverij in Amsterdam. Daar kwamen ook nog eens 9 sublieme Ribera’s in het glas. Ik neem je mee op reis, zowel uit als thuis. Zo maak je kennis met deze prachtige wijnregio.

Waar ligt Ribera del Duero
Ribera del Duero, onderdeel van Castilla Y León

In het noordwesten van Spanje ligt een van de grootste regio’s Castilla Y León met als hoofdstad Valladolid. Het ligt ca. 2 uur rijden noordelijk van Madrid. Het is een historische streek die loopt van de Portugese grens naar het oosten met mooie kastelen, kloosters en kathedralen. Met in het midden de langste (ca. 900 km) rivier van Spanje, de Douro oftwel Duero op z’n Spaans.  Ook loopt er 750 km van de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela door het gebied.

Valladolid Wijn Expo beurs
Ribera del Duero is een van 5 D.O.-wijnen in Castilla Y León

Ribera del Duero bestaat 40 jaar

Eén van de vijf D.O’s die Castilla Y León rijk is, heet Ribera del Duero. Het wijnbouwgebied beslaat meer dan 25.000 hectare, telt 307 wijnmakers en bijna 8.000 druiventelers. Heersend druivenras is hier de tinto del pais; de regionale variant van de tempranillo. De wijnen hebben hun karakter te danken aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dichtbij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen hoog boven de zeespiegel, op 720 tot 1.100 meter en er heerst een onbarmhartig klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters; drie maanden winter en negen maanden zonnehel. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s.

In tegenstelling tot Rioja is D.O Ribera del Duero nog betrekkelijk jong. Pas in 1982 ontving Ribera zijn officiële status. En dit jaar vieren zij hun 40-jarig bestaan.

De mooiste wijndomeinen van Ribera

De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek.

Tijdens de persreis maakten we kennis met vier prachtige bodega’s die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken als je op vakantie gaat naar Ribera del Duero.

 

1. Castilla Termal de Valbuena

De eerste bodega die we bezoeken is eigenlijk meer een zeer uniek vijfsterren hotel. Gesitueerd in een historisch klooster met thermale baden. Converso van Castilla Termal de ValbuenaHier maken ze eigenlijk maar één wijn in zeer kleine hoeveelheden, de zogenaamde Converso. Een unieke wijn, want hij is alléén te koop voor gasten van het hotel. De druiven komen van de wijngaarden rondom het hotel. We krijgen een rondleiding en kijken onze ogen uit. Hier wil je gegarandeerd graag een keer logeren. Maar ook hun restaurant kan er wat van. Prachtige hapjes krijgen we voorgeschoteld tijdens de lunch.

infinity-pool van Castilla Termal de Valbuena
Prachtige thermale baden, zowel binnen als buiten

2. Bodega Protos

Bodega Protos is een van de allergrootste wijnbedrijven die ik ooit heb gezien. Indrukwekkend is hier de ondergrondse opslag met ellenlange gangen met een lengte van 2 km, die onder de grond lopen recht onder het kasteel dat op een heuvel erboven ligt. Hier liggen meer dan 15.000 barrels. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel. We proeven 4 wijnen uit het inmense assortiment onder leiding van een van hun wijnmakers. We starten met een mooie Verdejo, afkomstig uit de D.O Rueda, gevolgd door een sappige Rosado Clarete uit D.O. Cigales. Beide D.O.’s zijn overigens eveneens onderdeel van de regio Castilla Y León.

 De onderaardse gangen van Protos
In de onderaardse gangen van Protos liggen 15.000 barrels

Tot slot proeven we nog twee rode Ribera’s; een moderne versie uit 2019 (Protos 27) en een Classic Reserva uit 2015. De verschillen zijn immens. De moderne Ribera del Duero is zacht en rijp met veel fruit en rijpe tannines. De classic one is veel steviger en de tannines zijn hier héél drogend.

Proeverij bij Protos
We proeven vier wijnen bij Protos

 

3. Finca & Bodega PAGO DE CARRAOVEJAS

Op loopafstand van Protos ligt bodega Pago de Carraovejas. In de verte zien we de berg nog liggen met het kasteel van Protos. Dit bezoek aan Pago de Carraovejas is een van de hoogtepunten tijdens de persreis. Waarom? Food is hier minstens even belangrijk als wijn, en foodpairing staat in hoog aanzien. Ze hebben een Michelin-sterren restaurant met de naam Ambivium. Alle producten komen van hun eigen boerderij en alles is biologisch verbouwd. Ze behoren dan ook tot een van de 100 ‘Best Wine Vineyards’.

Jolande bij Pago de Carraovieja
De wijngaarden van Pago de Carraovejas, met links het kasteel van Protos

Na de mooie rondleiding door de winery komen we in hun elegante proefruimte. Hier staan vier wijnen voor ons klaar. Elke wijn wordt voorzien van een gastronomisch klein hapje. We proeven niet alleen Ribera del Duero, maar ook de wijnen uit hun Alma Carraovejas Project.  Een project waarin gastronomie, kwaliteit en duurzaamheid samenkomen, inclusief bijzondere wijnen uit andere wijnregio’s.

Wijn en Spijs bij Pago de Carraoviejas
Wijn en Spijs: Beefstew met portobello en pompoen

We proeven, naast hun Ribera, een witte wijn uit Ribeira (O Pequeno mein), een D.O vlakbij Rias Baixas, een Verdejo uit Rueda (Ossian), een rode wijn gemaakt van garnacha (grenache) uit een gebied vlakbij Madrid (Marrañones). Alle wijnen worden begeleid door een bijpassend gerechtje uit de Michelin-keuken van dit domein om de perfecte foodpairing te illustreren. Wow, wat een mooie wijn, en wat een prachtige gerechtjes. Overtuigende kwaliteit.

Wil je dit ook meemaken? Dat kan! Boek een rondleiding met proeverij.

De vier wijnen van Alma Carraoviejas
Vier wijnen uit het Alma Carraovejas Project

4. Abadia Retuerta

Tot slot brengen we een bezoek aan Abadia Retuerta, eveneens een luxe plek om tot rust te komen. Evenals Castilla Termal de Valbuena is dit een prachtig gerestaureerd klooster omgebouwd tot 5-sterren hotel. Ze maken 13 verschillende wijnen, afkomstig van 5 verschillende bodems. Ook hier kun je eten op hoog niveau en waan je in de zevende hemel! Adembenemende plek.

Abadia Retuerta_entrada hotel LeDomaine
Adembenemende ingang van hotel Abadia Retuerta

 

 

Ribera del Duero op grote hoogte

Eenmaal thuis in Nederland proeven we nog even verder. Ribera del Duero viert zijn 40 jarig bestaan bij restaurant/skybar Cielo (heet sinds 2023: Hasta la Vista Baby) in Amsterdam. Hier genieten diverse journalisten, sommeliers en wijnschrijvers van acht verschillende Ribera del Duero wijnen met uitzicht op de Zuidas. Want restaurant Cielo zit op de negentiende etage van het Insidehotel.

 

skybar Cielo in Amsterdam
Skybar Cielo in Amsterdam

Onder de bezielende leiding van topsommelier Edwin Raben proeven we een geweldige line-up van top wijnen. Restaurant Cielo serveert bijpassende Spaanse gerechtjes:

  1. Arzuaga Navarro Crianza (Bart Wijnimport, € 21,54), met gerookte paprika met zwarte knoflook
  2. Lagar de Proventus – Tresmano (Hanos, € 40,-), met pata negra op flatbread met komijn en geroosterde uien
  3. Pradorey Elite Cosecha (Frans van den Hoogen Wijnkopers, € 28,50), met rosbief carpaccio plus gekonfijte aardappel
  4. Aalto PS Cosecha (Ad Bibendum, € 115,95), met gegrilde groene asperges en morilles jus
  5. Carramimbre Reserva (Oak Wineand Food, € 22,75), met kalfswang, entrecote en knolselderij op brioche toast
  6. Viñedos del Linaje Garsea Reserva (Platenburg, € 34,90), eveneens met bovenstaande kalfswang
  7. Bodegas Felix Callejo, Gran Reserva (Well of Wine, € 74,95), met kwartel, chutney van vijg en specerijenjus
  8. Condado de Haza – Alenza (Résidence wijnen, € 26,95), eveneens met bovenstaand gerechtje met kwartel

Alles smaakt meer dan voortreffelijk! Met als uitschieter de icoonwijn Aalto PS, de tranen van geluk springen je in de ogen! Helaas is die dan ook meteen de duurste.

Prachtige Ribera met tekening
Verrassend cadeau: Ribera del Duera- label met een tekening van mijzelf

En last but nog least; een prachtige herinnering aan deze lunch stond voor ons klaar. Een fles Ribera del Duero met een tekening van mijzelf. Om nooit meer deze prachtige regio te vergeten! Ik kom terug…