Biodynamische Sauvignon Blanc

Pouilly Fumé van Domaine du Bouchot

Pouilly Fumé, wie kent deze wereldberoemde wijn uit de Franse Loire niet? Wijnbouw in het gebied rondom het plaatsje Pouilly-sur-Loire stamt hier al uit de tijd van de Romeinen. Inmiddels heeft het gebied met zijn minerale, zuivere Sauvignon Blancs de hele wereld veroverd. Hoewel oude tradities hier nog een belangrijke rol spelen bij het wijn maken, is er ook ruimte voor nieuwe ideeën. Maak kennis met het eigenzinnige Domaine du Bouchot, waarin biologische en biodynamische principes centraal staan.

Pouilly Fumé (niet te verwarren met Pouilly Fuissé uit de Bourgogne) én Sancerre zijn de paradepaardjes van de Loire. Altijd gemaakt van 100% Sauvignon Blanc en afkomstig van bodems die eeuwenoud zijn.

Rivier de Loire met uitzicht op de stad Orléans
De rivier de Loire loopt dwars door de Loire vallei

Pouilly Fumé met biologisch keurmerk

Pascal en Rachel Kerbiquet starten hun wijnhuis in 1966. Ze vestigen zich in een oude wijnmakerij, die ze volledig renoveren en inrichten met nieuwe apparatuur. Nieuwe wijngaarden worden aangeplant op oude kalkrijke bodems rondom het dorp Pouilly-sur-Loire. Al vanaf het begin bewerken Pascal en Rachel hun wijngaarden zo natuurlijk mogelijk. In 2006 zetten ze de stap naar de biologische certificering van hun wijngaarden, waarmee ze in 2009 als eerste wijnhuis in de appellatie Pouilly-Fumé een biologisch keurmerk dragen.

 

Antoine Gouffier: de nieuwe wijnmaker

In 2018 gaan ze nog een stap verder, als Antoine Gouffier het wijnmakersstokje overneemt van Pascal. Antoine is opgegroeid in het dorp, volgde een wijnmakersopleiding en werkte vervolgens ruim 10 jaar lang bij verschillende wijnmakers over de hele wereld.

Portret Antoine Gouffier, wijnmaker van de Pouilly Fumé van Domaine du Bouchot
Portret Antoine Gouffier

Antoine is een sterk voorstander van biodynamische wijnbouw. Samen zetten ze de overgang in naar een volledig biodynamische werkwijze in hun wijngaarden: een volgende stap in de perfectionering van de pure, terroirgedreven wijnen van het domein. In de wijngaarden wordt gewerkt met behulp van speciale kruidenpreparaten.

In de kelders wordt minimaal ingegrepen tijdens het vinificatieproces. De wijnen vergisten volgens spontane vergisting met behulp van de natuurlijke gisten, en er wordt minimaal sulfiet toegevoegd. Dit geeft zuivere wijnen met een prachtige balans tussen fruit, florale tonen, frisheid en mineraliteit.

 

Pouilly-Fumé 2022: ontdekking van het jaar in Revue de Vin de France!

 

Bodems uit het Kimmeridgian tijdperk

De wijngaarden van het huis liggen op de rechteroever van de Loire, op de hellingen van de hellingen van Saint Andelain. De in totaal 10 hectare wijngaard zijn verdeeld over 15 verschillende percelen, grotendeels in de Caillottes en Terres Blanches. De bodem stamt uit het Kimmeridgian tijdperk en is rijk aan klei, kalksteen, mergel en zeer oude schelpen en fossielen. Van de druiven uit deze wijngaarden maakt Antoine drie prachtige Pouilly-Fumés en een bijzondere orange wijn van Sauvignon Blanc-druiven. Daarnaast maakt hij een karaktervolle Chasselas.

Wat gaan we eten bij Pouilly Fumé van Domaine du Bouchot?

Deze zuivere Pouilly Fumé wijn is mooi zacht en elegant. Hij heeft een opvallende soepele textuur met aroma’s van perzik en frisse appel. Je proeft wat mineraliteit en de afdronk is ellenlang. Als aperitief is deze wijn een echte aanrader. Dit vindt iedereen top! Maar uiteraard kun je er ook iets bij eten. Wij raden dan de volgende feestelijke gerechten aan die zo’n mooie wijn eer aan doet:

Mini quiches met groente uit het kookboek Bake off Vlaanderen
Mini-quiches voor bij de borrel en een glas Pouilly Fumé

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT

Wil je deze Pouilly-Fumé wijn ook proeven?
Domaine du Bouchot is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze heerlijke Pouilly-Fumé Terres Blanches kost € 43,50.