Australië wijnreis

150 wine bars: de beste van de wereld!

‘150 wine bars; you need to visit before you die’! Dit is de titel van een boek dat niet zo lang geleden is uitgebracht. Daar wilde ik meer van weten. Want eind vorig jaar maakte ik een kleine wereldreis via Hongkong naar Sydney, Melbourne en Tasmanië. En die beste wijnbars wilde ik heel graag bezoeken. Waar ben ik geweest? Reis maar met mij mee.

Onze eerste bestemming is Hong Kong. Hier was ik nog nooit eerder geweest. Het is een supermoderne wereldstad, boordevol superlatieven; de hoogste wolkenkrabbers, de snelste metro, de langste roltrap en het grootste schilderij ter wereld. Een stad die zowel artistiek en trendy als traditioneel en authentiek is.

Hong Kong foto collage

Hong Kong: wine bars Terroirs by LQV

Van stadsdeel Kowloon waar ons hotel zit, steken we over met de Ferry naar Hong Kong Island. Het is zo’n 20 minuten lopen naar wine bars Terroirs by LQV, gesitueerd op Lyndhurst Terrace. In tegenstelling tot de wijnbars in Europa zit deze bar helemaal verborgen in een kantoorgebouw op de 3e verdieping. Bij de ingang moet je aanbellen om boven te komen. Heel bijzonder!

Wine bar Terroirs in Hong kong
Wine bar Terroirs in Hong Kong zit in een kantoorpand

LQV opende voor het eerst zijn deuren als een wijnwinkel en delicatessenzaak in Parijs in 2010, en lanceerde vervolgens verschillende bars en voedingswinkels in Hong Kong. De laatste vestiging is Terroirs, dat in 2022 geopend werd op Lyndhurst Terrace. Verspreid over twee balkons, een bar en een eetgedeelte. De bar is ontworpen door LC Studio met gebruik van hout, steen en terracotta. We nemen plaats op het piepkleine balkonnetje, want eigenlijk is het binnen net iets té benauwd.

Vooral Franse wijn

Behalve wijn drinken kun je hier ook iets eten.

Wine bar Terroirs in Hong Kong.
Mooie orange wijn in het glas

Het menu bevat Franse klassiekers zoals een croque-monsieur met truffelham, pâté en croute en citroentaart, aangevuld met een handige kaart die toont waar de ingrediënten vandaan komen. De wijnkaart is volledig gewijd aan Franse wijn waarbij elke regio ruim is vertegenwoordigd, van de Elzas tot Corsica (hoewel er ook een paar flessen uit Zwitserlands Wallis en Duitslands Baden en Moezel zijn). Er zijn meer dan 2.000 wijnreferenties, wat het team gelijkstelt aan een ‘Michelin-sterren wijnkaart zonder de Michelin-prijzen of benodigde ceremonie’.

 

Sydney: wine bar Vini Divini

Wine bar Di Vini in SydneyEenmaal aangekomen in Australië mag een bezoek aan de prachtige wijnbar Vini Divini in de wereldstad Sydney niet ontbreken. Ze zitten op loopafstand van de wereldberoemde Sydney Harbour aan Carringtonstreet.

Hier komen smaken en geuren van de Middellandse Zee tot leven. Vini Divini is het geesteskind van eigenaar Philippe Gilbert. Na stops in New York, Frankrijk en Griekenland heeft hij zich gesetteld in Sydney. Aan de muur een levensgroot portret van Sophia Loren en de achterwand wordt gedomineerd door een wand vol met flessen. De sfeer is druk en levendig.

Wine bar Di Vini in Sydney
Wine bar Di Vini heeft een Italiaanse sfeer

 

Interessante kaart

Het menu van Vini Divini nodigt uit tot het delen van kleine gerechten, perfect gecombineerd met een uitgebreide wijnselectie. Van gemarineerde artisjokken tot een variëteit aan salami en kaas, elk gerecht is zorgvuldig uitgekozen om je smaakpapillen te verrassen. De wijnkaart zelf is een avontuur, met bijzondere wijnen zoals bijvoorbeeld de NV Ca’ di Alte Prosecco, de 2021 Gilbert Blanc Pinot Gris orange wijn uit New South Wales, of de authentieke 2019 Tetramythos Retsina Amphora Roditis uit Griekenland. Ook staan er diverse non-alcoholische wijnen op de kaart.

 

Melbourne: wine bar City Wine Shop

City Wine Shop in Melbourne is een kleine wijnbar die je absoluut voorbij loopt. Aan de buitenzijde een klein terras, maar de naam van de wijnbar is eigenlijk onzichtbaar. Je moet ook buiten wachten om een plekje te kunnen bemachtigen. En dat lukt ons uiteindelijk en we krijgen een plekje aan de bar.

Wine bar Melbourne
Bij City Wine Shop in Melbourne is de keus per glas heel groot

 

Toen eigenaren Josh Brisbane en Con Christopoulos in 2004 de deuren van de City Wine Shop openden, was het een van de eerste wine bars in Melbourne. Geïnspireerd door de Italiaanse enoteca, is het zowel een winkel als een bar, met schoolbordmenu’s, groen betegelde muren en tafels die uitstromen naar de straat. Een grote bar en een wand vol flessen domineert de vrij smalle ruimte.

Het eten komt van het zusterrestaurant en buur The European, met als bijzondere favoriet de kipschnitzel geserveerd met handgemaakte Italiaanse coleslaw, terwijl barsnacks zowel de bescheiden pan con tomate of gebakken staafjes van polenta, verse oesters als borrelhap kunnen worden besteld.

Veel wijn per glas

Er is een enorme reeks wijnen per glas, die wekelijks wisselen en enkele van ‘s werelds beste wijnproducenten tentoonstellen. De sommeliers achter de bar hebben het razend druk en nauwelijks tijd om iets over de ingeschonken wijnen te vertellen. Dat is erg jammer!

Wat flessen betreft, kun je kiezen voor bijvoorbeeld House of Arras ‘Brut Elite Cuvée’ mousserende wijn uit Tasmanië, Rockford Eden Valley Riesling, of een Fraser Gallop Parterre Chardonnay uit Margaret River. Ook zijn er veel wijnbouwers uit Victoria vertegenwoordigd, zoals Bass Philip Estate, Fighting Gully en Schmölzer & Brown.

 

Over de auteur Jurgen Lijcops
Jurgen Lijcops, schrijver van 150 wine bars, draait al jaren mee als sommelier en spirits connaisseur bij de hoogst aangeschreven restaurants. Hij reist de wereld af om zijn drankenkennis constant bij te spijkeren, en kent dan ook de meest exquise bars waar je ongedwongen kunt genieten van de beste cocktails en spirits. In 2016 startte hij Bar Burbure, met de meest exquise cocktails en longdrinks. In datzelfde jaar werd deze bar al uitgeroepen tot Best Bar Concept. Hij werd tweemaal geselecteerd als beste sommelier van België en als beste gastheer van België door Gault Millau. 

 

Smaakt dit naar meer? Bestel het boek hieronder:

Cover 150 wine barsTitel : 150 wine bars
Auteur : Jurgen Lijcops
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0148 6224
Prijs : € 29,99

 

 

 

 

 

Benieuwd naar de Nederlandse Wine bar of the year? Lees hier mijn verhaal.