Pinot Noir Day

Geproefd: 7x Pinot Noir uit alle werelddelen

Today, Pinot Noir Day. Over dit prachtige druivenras is veel te vertellen en veel te proeven. Pinot Noir is namelijk zeer eigenzinnig! De bakermat is Bourgogne, maar toch kan hij bijna overal verbouwd worden, zowel in koele als warmere klimaten. Toplanden (naast Frankrijk) zijn Duitsland, Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland, Californië en Chili. Overal aanwezig, maar toch moeilijk om te maken. Wat zijn de verschillen en hoe smaakt dat dan. Ik deed een blinde tasting.

Even in het kort: Pinot Noir

Zoals ik al zei: Pinot Noir is een echte diva. Toch staat hij in de top 10 van meest aangeplante druivenrassen. De druif is klein van formaat met relatief weinig pitjes, maar in staat tot grote klasse. En vanwege zijn dunne schil is hij in de wijngaard een gemakkelijke prooi voor schimmel en ziektes. Dat maakt het voor de wijnmaker een lastige druif om te verbouwen.

Pinots leveren altijd een lichte elegante wijn op, zowel qua smaak als in kleur. Jong hebben Pinot Noirs een neus van frambozen, aardbeien en kersen die na enkele jaren plaats maakt voor een vleziger bouquet van rode bietjes en wilde paddenstoelen.

 

De mooiste Wijn & Spijs combinaties

Pinot Noir is licht, verfrissend, aards en kruidig. Door zijn verteerbare karakter is hij heel geschikt om als aperitief te drinken. Wil je wel iets eten dan combineert hij goed bij eend; de klassieker-onder-de-klassiekers. De zuren en frisheid van de wijn snijden als het ware door het vettige van de eend heen. Maar eigenlijk past Pinot Noir bij alle soorten vlees; van varkens- of kalfsvlees tot kip en wild. En door z’n elegantie en frisheid past Pinot Noir ook bij een malse zalmfilet van de grill of kabeljauw omwikkeld met prosciutto. Verder de ideale begeleider van een boeuf bourguignon, ook zo’n klassieke combi natuurlijk.

De Pinots uit de Nieuwe Wereld zijn over het algemeen wat rijper en sappiger. Deze zoete rijpheid past goed bij geroosterde wortelgroenten en bij Aziatische gerechten zoals eend in hoisinsaus of gerechten waarin sojasaus verwerkt is.

In ieder geval: drink de wijn altijd wat gekoeld, op zo’n 16 – 18 °C.

6x Pinot Noir uit 6 verschillende landen

 

Duitsland: Spätburgunder uit Baden (2019)

Weingut Jürgen von der Mark uit Baden (meest zuidelijke wijngebied van Duitsland) maakt een onweerstaanbare Spätburgunder met Bourgondische spanning. Jürgen is oenoloog, Master of Wine en filosoof. Hij verbouwt zijn pinots met nauwkeurige precisie volgens biologische principes. Met een ongelooflijk resultaat.

Proefnotitie: in de geur wat kruidigheid en rood fruit. In de smaak verfijnd en verfrissend. Een Pinot Noir met karakter. Goede prijs-kwaliteit!
Prijs: € 9,95 (Les Genereux)
Wijn & Spijs: Aardse bieten en Pinot Noir zijn voor elkaar gemaakt. Deze sappige Spätburgunder past als een huis bij de Bietensalade met walnoten.

 

Bietensalade met walnoten
Bietensalade met walnoten

 

Duitsland: Spätburgunder uit de Ahr (2019)

Uit de Ahr proeven we een Spätburgunder van wijndomein Bertram-Baltus. Helaas zijn zij rampzalig getroffen door de heftige overstromingen afgelopen juli. En dit jaargang (2019) is zelfs volledig verwoest en dus niet meer te koop. Momenteel is het sterkoppel Julia Bertram en Benedikt Baltes druk bezig, geholpen door vele vrienden en donaties, om de boel weer op de rails te krijgen. Alle aandacht is gericht op wederopbouw en de oogst 2021 in goede banen te leiden. Zowel Julia als Benedikt zijn verliefd op Pinot Noir; en met recht worden ze ook wel ‘Pinot-Power-Paar’ genoemd. En dat is te proeven!!!

Proefnotitie: wat stallig in de geur, iets van maggi en mineraliteit. Aards met frisse zuren. Bijzonder en apart van smaak. Laag in alcohol (12%).
Prijs: € 16,80 (Les Genereux)
Wijn & Spijs: vanwege z’n aardsheid met meer doortekening past dit goed bij de bruschetta met paddenstoelen met dragon en spek. Fris en toch complex biedt evenwicht.

Bruschetta met paddenstoelen
Bruschetta met paddenstoelen

Nieuw Zeeland: Pinot Noir uit Martinborough (2019)

Martinborough op het Noordereiland is dé Pinot-streek van Nieuw Zeeland. En Palliser Estate is hier een echte specialist. Deze Pencarrow is hun instapper.

Proefnotitie: Rijp, fris en sappig. Een soepele Pinot Noir die iedereen zal aanspreken.
Prijs: € 17,70 (Les Genereux)
Wijn & Spijs: Thaise rundvleessalade met een dressing van limoensap en bestrooid met munt past perfect bij deze Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland.

Thaise salade met biefstuk uit het kookboek West eats East
Thaise salade met biefstuk

Zuid-Afrika: Pinot Noir uit Elim (2018)

Het Zuid-Afrikaanse wijndistrict Cape Agulhas is relatief onbekend en ligt in het zuiden van Zuid-Afrika. Alle wijngaarden zijn gesitueerd in het koele en winderige aan de oceaan gelegen ‘wijnward’ Elim. Hier wordt deze Ghost Corner Pinot Noir gemaakt door de energieke wijnmaker David Nieuwoudt, meer bekend van zijn wijndomein Cederberg.

Proefnotitie: Kruidig met een zwoele fruitigheid in de neus. Fris en aards met veel smaak. Rijpe tannines. Lange afdronk met een klein bittertje. Onze favoriet!
Prijs: € 24,50 (Les Genereux)
Wijn & Spijs: gehaktbrood met Parmaham. De verse kruiden in het gehakt accentueren de kruidigheid van de wijn.

Gehaktbrood met Parmaham
Gehaktbrood met Parmaham

Frankrijk: Pinot Noir uit Bourgogne (2016)

Al sinds mensenheugenis wordt in de Bourgogne rode wijn gemaakt van Pinot Noir. Met name het gebied net ten zuiden van Dijon (Côte d’Or) is een walhalla voor dit eigenwijze druivenras, want Pinot Noir gedijt bijzonder goed op de kalkbodem die hier aanwezig is. Een van de meest getalenteerde wijnmakers in de Bourgogne is Vincent Girardin. Deze cuvee Saint-Vincent is zijn zogenaamde ‘instapwijn’. Hiervoor koopt hij top kwaliteit druiven aan van boeren uit de noordelijke appelaties van Marsannay, Chambole Musingy en Vosne Romanée. Zijn fustenkelder in Meursault is imposant en hier rijpen alléén de premier en grand cru’s.

Proefnotitie: wat bedeesd in geur. Duidelijk wat frisser in de zuren dan de andere pinots. Pittig van smaak met een wat strakkere afdronk. Opvallend laag in alcohol (12 %).
Prijs: € 21,95 (Wijnhuis van Welie)
Wijn & Spijs: Klassieke combinatie: Boeuf Bourguignon!

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon

Chili: Pinot Noir uit Casablanca Valley (2019)

Casablanca Valley ligt op 30 km afstand van de Pacific Ocean en ca. 80 km van de hoofdstad Santiago. Het is een van de koelste wijngebieden in Chili. Relatief nieuw, want in 1990 stond hier nog maar 40 ha aangeplant. Tegenwoordig kun je het ‘overvol’ noemen, en is het juist een van de populairste valleien geworden. Hier wordt met name Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir verbouwd.
Bodega Volcanes is een jong wijnbedrijf, onderdeel van de Grupo Vinos del Pacifico (GVP). Hun focus ligt op wijn maken afkomstig van een vulkanische bodem om zo meer spanning en diepgang te creëren. Ze hebben een vrouwelijke wijnmaakster, María del Pilar Díaz, die sinds 2009 bij dit project betrokken is.

Proefnotitie: Rijk, vol en opvallend zacht in de mond. Rond maar toch fris met rijpe tannines. Uitstekende prijs-kwaliteit!
Prijs: € 9,95 (Wijnhuis van Welie)
Wijn & Spijs: combineer deze Chileen met een varkenshaasje met champignon-roomsaus. Maar ook de bietensalade met bramen zal het goed doen.

Varkenshaas met champignon roomsaus
Varkenshaas met champignon roomsaus

Verenigde Staten: Pinot Noir uit Californië (2019)

Jong, succesvol en toonaangevend; dat zijn de kenmerken van het wijnhuis Kendall-Jackson in Californië.  In 1995 werden ze uitgeroepen tot ‘Winery of the Year’. De wijngaarden van Kendall-Jackson bevinden zich aan de kust van Californië op een hoogte van 400 tot 600 meter, verspreid langs de kust. Bijna elke ochtend hangt hier een mistlaag. Deze perfecte ligging zorgt voor de nodige koelte. Deze Pinot Noir is gemaakt van druiven afkomstig uit verschillende wijngaarden in verschillende ‘County’s’. De belangrijkste zijn Sonoma County, Monterey County en Mendocino County.

Proefnotitie: Zwoel fruit met heerlijke frisse zuren. Zowel in neus als smaak een mooie kruidigheid. Goede balans. Lichte vanilletonen op de achtergrond.
Prijs: tijdelijk € 14,95 (Wijnhuis van Welie)
Wijn & Spijs: Deze Pinot Noir is kruidig, heeft zachte tannines en mooie frisse zuren. Het frisse zuur in deze wijn sluit aan bij de salade, maar zorgt tevens voor verfrissing bij de confit de canard en het gerookte spek.

Confit de canard met salade uit Süd-Tirol
Confit de canard met salade

 

Conclusie: het verschil tussen Oude Wereld (Frankrijk, Duitsland) en Nieuwe Wereld is goed (blind) te proeven vanwege de net wat frissere zuren en het lage alcohol. Mijn voorkeur lag bij Zuid-Afrika vanwege z’n goede balans waarin alle elementen mooi op z’n plaats zaten. Maar ja, die was dan ook het duurst.

 

WINACTIE
Uit Nederland: Serendipity Pinot Noir
‘Make dreams come true’; dit is het levensmotto cq levenstaak van de Amersfoortse Monique Breuer. Haar grote wijnliefde is Pinot Noir. Na een stage in 2011 bij de Zuid-Afrikaanse wijnmaker David Nieuwoudt van Cederberg kreeg zij het idee om in 10 jaar tijd 6 Pinot Noirs uit de hele wereld (6 plekken) te gaan maken onder haar eigen naam en label Serendipity. Inmiddels heeft ze drie Pinot Noirs uit twee gebieden in de fles: Zuid-Afrika en Duitsland (wit en rood uit de Ahr). Eerstvolgende project is Bourgogne. Ze heeft huis en haard verkocht om in Frankrijk haar geluk te beproeven. Het komende jaar staat in het teken van Franse les nemen, wijnmaken en de opleiding oenologique volgen in Dijon. Op de agenda staan nog Chili, VS en Nieuw-Zeeland. De resultaten zijn super. Haar Serendipity Pinot Noir 2018 kreeg een zilveren medaille van het Britse Decanter Magazine.
Benieuwd naar deze Nederlandse wijnmaakster en haar Pinot Noir? Win een fles Serendipity 2018…
Ga snel kijken op mijn instagram-account.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *