Voor het weekend

Garnalencocktail uit een potje van Jamie

In opmars naar de kerst; de garnalencocktail van Jamie Oliver. Lekker modern gepresenteerd, want je serveert hem in een klein potje. Zo kun je prachtige laagjes maken. Dat komt niet alleen ten goede aan het uiterlijk, maar ook aan de smaak (pancettakruimels zorgen voor een krokantje). Bovendien lekker anders dan anders. Dus zet alvast deze garnalencocktail 2.0 op de lijst van mogelijkheden voor je aanstaande kerstmenu. Succes gegarandeerd!

Welke wijn bij garnalencocktail met avocado en pancetta?

Deze garnalencocktail smaakt anders dan de klassieke versie, zoals dit recept van garnalencocktail met grapefruit. Dit voorgerechtje is crunchy vanwege de pancetta, panko en sla. Kerstomaatjes en komkommer zorgen voor verfrissing, en de garnalen zijn wat meer ondergeschikt. Schenk hier een witte wijn bij met wat body, denk aan een Sancerre of een witte Bordeaux.

Garnalencocktail uit een potje uit het kookboek Samen Eten van Jamie Oliver

Garnalencocktail uit een potje van Jamie

Voorbereiding: 45 minuten
Moderne garnalencocktail met avocado, tomaten en krokante pancetta. Naar een recept van Jamie Oliver. Succes gegarandeerd!
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 1 teen knoflook
  • 4 plakken gerookte pancetta 50 gram
  • olijfolie
  • 40 g panko broodkruim
  • 3 el mayonaise
  • 3 el biologische yoghurt
  • 3 el ketchup
  • 2 eetlepels citroensap
  • worcerstersaus
  • tabasco
  • 1 kropje little gem sla
  • 1 komkommer
  • 200 g rijpe kerstomaatjes
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 rijpe avocado
  • 100 g gekookte Hollandse garnalen
  • 200 g gekookte gamba’s
  • cayennepeper

Bereiding
 

  • OP DE DAG ZELF Pel de teen knoflook, hak hem met de pancetta fijn en zet ze met 1 theelepel olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklag op matig vuur. Voeg de broodkruimels toe en schud de boel regelmatig om tot het crunchy en goudbruin is. Laat afkoelen.
  • Klop de mayo, yoghurt, ketchup, 1 eetlepel citroensap en een scheutje worcestersaus en tabasco door elkaar, en voeg peper en zout naar smaak toe. Snipper de kropjes little gem sla fijn. Halveer de komkommer in de lengte, schrap de zaadjes eruit met een lepel en snijd hem in blokjes van 1 cm. Snijd de kerstomaatjes in kwarten en knip de tuinkers. Halveer en ontpit de avocado, doe het vruchtvlees in een blender en nog 1 eetlepel citroensap. Maal het (zo nodig met een scheutje water) fijn en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Zet zes schone, brede jampotjes of glazen klaar. Verdeel de gesnipperde sla over de potjes, gevolgd door de komkommer en de tomaatjes (ca. 1 eetlepel), en druk de laagjes zachtjes aan. Vervolg nu met laagjes afgekoelde pancettakruimels en tuinkers, en ten slotte met de garnalen en gamba’s. sprenkel de saus erover en strooi snufjes cayennepeper erover. Schep de gepureerde avocado erop, maak de potjes dicht en klaar ben je.

TIP PERFECTE GARNALEN

Een goede visboer heeft altijd een ruime keuze aan garnalen – ik maak dit het liefst met een mix, een paar gerookte garnalen zou ook lekker zijn. Leef je uit.

 

ENERGIE VET VERZ. VET EIWIT KOOLHYD. SUIKER ZOUT VEZELS
237 kcal 13,2 g 2,2 g 14,8 g 15,3 g 6,8 g 2,3 g 2 g

 

Het kookboek

Het allernieuwste kookboek van Jamie Oliver heet Samen Eten. Het is een eerbetoon aan het feestmaal thuis met 120 gerechten om te delen. Heerlijke feestelijke recepten voor etentjes thuis. Van voorgerechten tot show stopping hoofdgerechten, maar ook bijgerechten, salades, desserts en cocktails.

Bestellen kun je hier:

Cover Samen Eten van Jamie OliverTitel : Samen eten
Auteur : Jamie Oliver
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2158 5260
Prijs : € 32,50

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Together by Jamie Oliver is published by Penguin Random House © Jamie Oliver Enterprises Limited (2021 Together). Photography: © Levon Biss, 2021.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept