Steeds vaker kom je op dit moment de term ‘duurzaam’ tegen. Mijn eigen woonplaats Gouda wil bijvoorbeeld een van de duurzaamste gemeenten van het land worden.
Maar hoe zit dat op het gebied van wijn? Wat betekent duurzaam eigenlijk in wijnland en hoe herken je dit? Verschillende termen kun je dan tegenkomen. Ik zet ze even op rijtje!
Fairtrade
Dit staat voor eerlijke handel, met name de handel vanuit arme landen naar rijke Westerse landen. Wijnproducenten krijgen een eerlijke prijs voor hun product; er mag ook geen dwangarbeid aan te pas komen. Heeft dus eigenlijk niet direct iets met duurzaam te maken.
Biologisch
Dit is, kort samengevat, wijnbouw die plaatsvindt zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en energievretend kunstmest. Ook heeft men oog voor een betere waterbeheersing en lokale omstandigheden. Daardoor is deze wijn meer duurzaam dan wijn gemaakt op een conventionele manier. Biologische wijn is herkenbaar aan een keurmerk op de fles.
CO2 neutraal
Dit zijn wijnbedrijven die extra letten op het milieu door de CO2 (koolzuur)-uitstoot van hun bedrijf te verminderen. Volgens de EU-regels moeten alle wijnbedrijven in 2020 hun CO2-uitstoot met 20% hebben verminderd. Dit doen ze door bijvoorbeeld geen elektrische maaiers meer te gebruiken, maar grazende schapen, ze slaan CO2 ondergronds op, gebruiken windmolens en zonnecollectoren, de flessen zijn gemaakt van gerecycled materiaal en ze maken gebruik van hybride auto’s. Soms wordt dit extra op de fles vermeld.
Vin Naturel
Wijn gemaakt van alleen vergist druivensap. Er wordt niets aan toegevoegd, hooguit een minimale hoeveelheid sulfiet. Deze wijn heeft geen keurmerk en is dus moeilijk te herkennen.
Op de hoogte blijven van Wijn&Spijs nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen