Knisperend fris

8.0 pnt: riesling uit McLaren Vale

Denk je aan riesling, dan denk je aan Duitsland, Oostenrijk of de Elzas. Maar ook Down Under worden mooie rieslings gemaakt. We proeven een verrassende riesling uit de wijnregio McLaren Vale, een koele wijnregio in het zuiden van Australië. Deze ‘Dry Dam’-riesling, gemaakt door de flamboyante wijnmaker Chester Osborn smaakt knisperend fris met  mooie fruitaroma’s en een perfecte zoet/zuur balans. Dat betekent een mooie score bij I Love Food & Wine! 

Eigenlijk is de wijnregio McLaren Vale de bakermat van Shiraz, maar wijnhuis d’Arenberg, specialist in bijzondere druivenrassen, maakt hier ook een prachtige riesling.
Wijnhuis d’Arenberg  (Winecompany of the Year) is een absoluut begrip in Australië en al meer dan 100 jaar oud. Bekend vanwege hun zeer herkenbare etiket en bijzondere wijnnamen.
Elke wijn van d’Arenberg heeft namelijk een naam met een anekdote. Zo ook hier. Vernoemd naar een dam (1992) die door een vervloeking geen water vasthield. Maar wat goed uitpakte voor de wijngaarden van d’Arenberg!

Zorgvuldigheid en precisie

De rijpe rieslingdruiven worden hier zorgvuldig met de hand geplukt in kleine hoeveelheden. De fermentatie gebeurt langzaam onder lage temperatuur om zoveel mogelijk aroma’s vast te houden tot precies het juiste moment dat er nog voldoende restsuiker overblijft om tegenwicht te geven aan de frisse zuren die de riesling van nature bezit. Zo ontstaat er een riesling met een prachtige zoet/zuur balans.

Clean en zuiver

Als we gaan proeven zijn we verrast! De kleur is bleekgeel en in de subtiele neus ontdek ik fragiele tonen van witte bloesem, granny smith-appels en limoen, maar ook wat mineraliteit. De aandronk is knisperend fris, goede aroma’s van appel, citrus en een zeer klein restzoetje die tegenwicht geeft aan de verfrissende zuren. Strakke afdronk met een klein citrusbittertje. Clean en zuiver. Kan zich meten met menig riesling uit Duitsland. Geschikt om nu meteen te drinken op een mooie zomeravond, maar je kunt hem ook een paar jaar laten liggen. Dan ontwikkelen zich meer complexe aroma’s.

Wat eten we bij Dry Dam riesling?

Zoals alle rieslings is ook deze Australische versie een verfrissend en aangenaam aperitief. Wil je er iets bij eten, dan is hij heerlijk in combinatie met een frisse salade met bijvoorbeeld gegrilde kip, bij gamba’s van de grill met een citroenmayonaise, tartaar van zwaardvis of coquilles met salsa verde. Heerlijk bij allerlei soorten vis, zoals scholfilet met rieslingsaus. (gemarineerd, gegrild of gestoofd.). Bovendien aan te raden bij Aziatische gerechten met koriander. En uiteraard uitstekend bij een winterse zuurkoolschotel.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *