Winelife & Viognier

8.0 pnt: Viognier / Chardonnay uit Israël

Lees je weleens WineLife; het wijnmagazine voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt? In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Hier beoordeelt Magda van der Rijst, wijnvrouw van het jaar 2020, elke keer opnieuw wijn binnen een bepaald thema.

In de zomereditie van WineLife stond de witte wijn gemaakt van de Viognier-druif centraal. Een van de WineLife-winnaars (Golan Heights Winery, Gamla 2017, Galilea, Israël) geef ik op Ilovefoodwine.nl een ereplaats.

Sommelier Koen van der Plas
Sommelier Koen van der Plas

Tijdens de proefsessie voor WineLife werden 21 wijnen geselecteerd. Magda proefde samen met Koen van der Plas, voormalig sommelier van drie Michelin sterren restaurant Inter Scaldes en winnaar van de titels Sommelier van het Jaar 2019 en de Michelin Sommelier Award 2020. Momenteel runt hij samen met broer Bart wijnenspijsbox.nl: een website waar, de naam zegt het al, wijnen in combinatie met onder andere mooie kazen worden aangeboden.

Viognier: wijn met vele gezichten

Viognier is een buitenissige druif die spetterende emoties oproept, van brandende liefde tot diep wortelende haat. Dat zit ‘m in uitbundige, florale aroma’s en de rijke stijl. Voor sommigen is Viognier sowieso too much, maar dat is niet terecht. Er zit namelijk veel variatie onder de vele Viogniers. Er zijn extreem dikke, geparfumeerde wijnen, maar ook iets ingetogener types.

Hoe smaakt Viognier van Gamla?

Ik heb gekozen voor een verleidelijke Viognier met een relatief bescheiden smaak. Het is een blend van viognier met 20 procent chardonnay, afkomstig van de Golan Hoogte uit Israël. Koen van der Plas merkte in WineLife het volgende erover op: ‘Deze wijn heeft een heel hoog doordrinkgehalte door zijn lichtvoetigheid en finesse. Alles is goed gedoseerd, de florale tonen, het rijpe fruit, vanille van het hout en de romigheid. Erg lekker en ook leuk dat hij uit Israël komt, die wijnen zie je tenslotte niet overal.’ Persoonlijk drink ik (Jolande Vos) hem in de herfst graag als borrelwijn op een mooie zondagmiddag.

Wat eten bij Golan Heights Winery, Gamla 2017, Galilea?

Maar Viognier is ook een perfecte eetwijn. Hij combineert geweldig met uiteenlopende gerechten, van kaasfondue via pompoensoep tot een Indonesische sajoer. De witte bloemen en het gele fruit (abrikozen) sluiten goed aan bij het sappige van schaal- en schelpdieren, maar ook bij de Thaise keuken mits er niet te veel chilipeper wordt gebruikt.

Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl! Probeer eens een van deze suggesties.

Lamscurry met pompoen
stoofschotel met lamsvlees en pompoen in zoet-kruidige kerriesaus

Gado gado-salade met tempeh

Gevulde puntpaprika’s

Groene curry met asperges

Groentetajine

Lamscurry met pompoen

Linzensalade met geroosterde pompoen en hazelnoten

Pad Thai

Pastinaak ovenschotel

Pindasoep met kokosbanaan

Pompoensoep

Quinoasalade met ‘no waste’ dressing

Ravioli met kip, sinaasappel en oesterzwammen

Riso-pasta met paddenstoelen uit Marokko

Soufflé van wortel met Baharat

Spicy gesmoorde tofu uit Korea

Uientaart

Wortelsoep met kokosmelk

Zeebaars met courgette en kokos

Zeebaars met courgette en kokos
Zeebaars met courgette en kokos

 

Deze wijn is afkomstig van importeur De Monnik Dranken en kost  € 13,45

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *