Worldwide Wednesday

Green scallop taco

Dit verrassende Mexicaanse voorgerechtje “Green scallop taco” komt uit ‘Texmex’ van Jonas Cramby. Kammosselen worden ook wel coquilles of sint-jakobsschelpen genoemd. Ze zijn zowel vers als diepgevroren te koop. Hun iets zoete smaak gaat goed samen met de frispittige groene salsa. Als je geen kammosselen kunt krijgen of je vindt ze toch te duur dan kun je ze vervangen door bijvoorbeeld filet van zalm of stevige witvis. Kan ook als hoofdgerecht: verdubbel dan de hoeveelheden.

Welke wijn drinken we bij Green scallop taco?

Het gerecht heeft een iets zoetige vissmaak met fris-romig-pikante salsa die duidelijk naar koriander smaakt. Door de kruidige salsa smaakt een Sauvignon Blanc hier uitstekend bij. De kruidenaroma’s sluiten mooi aan. Maar ook met een Chenin Blanc combineert dit gerecht perfect. Kies wel voor een wijn uit de Nieuwe wereld, die is net iets ronder en past qua mondgevoel goed bij de zachte coquilles.

8 personen15 minuten
 

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 verse groene chilipepers, bijvoorbeeld Spaanse peper of jalapeños
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bosje koriander
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 komkommer
  • 2 avocado’s
  • 8 kleine bloem- of maistortilla’s
  • 16 kammosselen
  • 2 eetlepels olie om mee te bakken
  • 2 eetlepels boter 

Stap 1

Snijd de helft van de limoen in 4 plakjes en pers de andere helft uit. Verhit de knoflookteentjes (met schil) en de chilipepers in een droge koekenpan tot ze aan alle kanten gekleurd zijn. Verwijder de schilletjes van de knoflook en zaad en zaadlijsten van de chilipepers. Doe de knoflook en chilipeper samen met de olijfolie, koriander en peterselie in de keukenmachine en mix tot een pasta. Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine dobbelsteentjes. Halveer de avocado’s, schep ze uit de schil en snijd het vruchtvlees ook in kleine dobbelsteentjes. Meng komkommer en avocado door het kruidenmengsel en breng op smaak met zout en limoensap.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C en verwarm de tortilla’s in ca. 5 minuten of bak iedere tortilla even om en om in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Leg ze op een bord.

Stap 3

Dep de kammosselen goed droog met een stukje keukenpapier (anders worden ze niet zo mooi van kleur). Bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olie in een koekenpan en bak kammosselen in ca. 1 ½  tot 2 minuten goudbruin. Ze moeten een beetje karamelliseren, maar niet verbranden. Keer ze, leg er dan een klontje boter op en laat ze aan de andere kant ook in 1 ½  tot 2 minuten bruin worden.

Stap 4

Leg op iedere tortilla 2 gebakken kammosselen en doe er een schep salsa bij. Garneer met een plakje limoen.

 

Kookboek Texmex

Cover Tex MexIn het stoere boek Texmex verzamelt de Zweed Jonas Cramby meer dan 70 recepten uit het gebied op de grens van Texas en Mexico.

 

 

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Texmex. 70 recepten. It’s delicioso.
Auteur: Jonas Cramby
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer:978 90 230 1389 1
Prijs: € 23,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *