Easy Tuesday

Zuurkool met Zeeuws spek

Vandaag een heerlijk winters gerecht: zuurkool met Zeeuws spek. De zuurkool wordt gestoofd in bokbier en aangekleed met blokjes appel. Aardappel(puree) serveer je er ‘los’ naast.

Wat is Zeeuws spek?

Zeeuws spek is een traditioneel gerecht uit de Nederlandse provincie Zeeland. Het is een soort gerookt en gekruid spek, dat vaak wordt gegeten als onderdeel van een maaltijd of als snack. De basis is buikspek, dat wordt gemarineerd in een mengsel van verschillende kruiden en specerijen, waaronder vaak knoflook, peper, laurier en soms ook kruidnagel. Na de marinade wordt het spek langzaam geroosterd of gerookt, wat het een unieke, hartige smaak geeft.

Zeeuws spek wordt in Nederland vaak geserveerd bij de borrel of als onderdeel van een koud buffet. Het heeft een stevige, licht zoute smaak en kan zowel koud als warm worden gegeten. In sommige recepten wordt Zeeuws spek ook gebruikt als ingrediënt in stamppotten (zoals deze zuurkool) of andere hartige gerechten, waarbij het een extra dimensie aan de smaak toevoegt. Je koopt dit spek bij je slager.

Welke wijn bij zuurkool met spek?

Riesling is een klassieke keus. Zo’n wijn sluit mooi aan op de frisse zuren van de zuurkool en geeft tegenspel aan worst en spek. Kies bijvoorbeeld voor de Riesling Vieilles Vignes van Loberger uit de Elzas.

Zuurkool met spek en rookworst

Zuurkool met Zeeuws spek

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Heerlijk winters gerecht met zuurkool en Zeeuws spek. Aardappelpuree erbij en klaar is Kees.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 40 gram boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 500 gram zuurkool
  • 1 eetlepel honing
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 flesje bokbier
  • 2 grote appels
  • 1 runder-rookworst
  • 200 gram Zeeuws spek dik gesneden

Bereiding
 

  • Verwarm de boter in een braadpan. Fruit de ui in ca. 5 minuten in de boter, voeg dan de zuurkool, de honing, kruidnagels en laurierblaadjes toe. Meng alles goed en voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Schenk het bier op de zuurkool.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel dan in partjes. Leg ze op de zuurkool. Doe de deksel op de pan en stoof het geheel in 30-40 minuten gaar. Schep de zuurkool af en toe om.
  • Stoof de laatste 10 minuten de rookworst bovenop de zuurkool mee. 
  • Verhit intussen een grillpan. Leg de plakjes spek in de pan en gril ze aan beide kanten goudbruin en krokant. Serveer de zuurkool met gekookte aardappelen of aardappelpuree, de warme rookworst en het gegrilde spek.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Credit: fotografie Hal 158