Vandaag een heerlijk winters gerecht: zuurkool met Zeeuws spek. De zuurkool wordt gestoofd in bokbier en aangekleed met blokjes appel. Aardappel(puree) serveer je er ‘los’ naast.
Welke wijn erbij?
Riesling is een klassieke keus. Zo’n wijn sluit mooi aan op de frisse zuren van de zuurkool en geeft tegenspel aan worst en spek. Kies voor de Riesling Vieilles Vignes van Loberger uit de Elzas of die van Seifried.
4 personen 1 uur
Ingrediënten
- 40 gram boter
- 1 ui, fijngesnipperd
- 500 gram zuurkool
- 1 eetlepel honing
- 4 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 flesje bokbier
- 2 grote appels
- 1 runder-rookworst
- 200 gram Zeeuws spek, dik gesneden
Stap 1
Verwarm de boter in een braadpan. Fruit de ui in ca. 5 minuten in de boter, voeg dan de zuurkool, de honing, kruidnagels en laurierblaadjes toe. Meng alles goed en voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Schenk het bier op de zuurkool. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel dan in partjes. Leg ze op de zuurkool. Doe de deksel op de pan en stoof het geheel in 30-40 minuten gaar. Schep de zuurkool af en toe om.
Stap 2
Stoof de laatste 10 minuten de rookworst bovenop de zuurkool mee. Verhit intussen een grillpan. Leg de plakjes spek in de pan en gril ze aan beide kanten goudbruin en krokant. Serveer de zuurkool met gekookte aardappelen of aardappelpuree, de warme rookworst en het gegrilde spek.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Credit: fotografie Hal 158
Geef een reactie