Majestueus wit

7.8 pnt Koningswijn voor koningsdag

Hiep hiep hoera! Op koningsdag kleurt alles oranje. Deze majestueuze witte Catarina Branco maakt jouw oranjefeest compleet. Perfecte volle veelzijdige wijn met een oranje etiket in stijl. Gemaakt door het tophuis Bacalhôa uit Portugual van houtgelagerde chardonnay en twee inheemse druiven. Geproefd en goed bevonden door I Love Food & Wine; een sappige witte wijn voor een mooie prijs. Nu te koop bij Vivino!

In werkelijkheid is deze witte wijn een ode aan de voormalige Portugese prinses Catarina of Braganza. Geboren in 1638 en getrouwd met Charles II van Engeland. Het gerenommeerde en zeer moderne wijnhuis Bacalhôa Vinhos ligt in de wijnregio Terras do Sado, in het zuiden van Portugal. Behalve dat ze heel groot zijn, zijn ze ook uitermate innovatief. Passie voor wijn staat hier voorop. Hun devies luidt: ‘Taking Portugal to the World; one wine glass at a time.’

Sinds 1982 wordt deze witte Catarina gemaakt. In 2011 kreeg deze wijn 91/100 punten van Wine Enthusiast, en behoorde in dat jaar tot de 300 beste wijnen onder de 10 euro.

Rijk met frisse fruitaroma’s

De wijn is gemaakt van drie verschillende druivenrassen: chardonnay, Fernão Pires en Arinto. Elk ras wordt apart geoogst. Vervolgens vergist de chardonnay in nieuwe Franse eiken vaten en ondergaat een houtlagering van ca. 4 ½ maand. De twee inheemse rassen daarentegen ondergaan een fermentatie in betonnen cuves.  Daarna vindt de blending plaats. Zo ontstaat er een mooie volle witte wijn. In de geur bloemig en floraal, licht aromatisch met wat appel. De aandronk zacht en rond. Ook hier dezelfde  aromatische aroma’s. Goede frisse fruitigheid van o.a. witte perzik. Klein bittertje in de afdronk. Gemakkelijk en sappig: een wijn die iedereen lekker vindt!

Wat eten we bij Catarina Branco?

Catarina is gemaakt om jong te drinken en is daarom een geweldig lekker aperitief. Maar door zijn rijke structuur ook geschikt om iets bij te eten. Denk aan visgerechten, zoals gegrilde sardientjes, linguine met tonijn, gamba’s met aioli, fruits de mer. Ook bij gevogelte smaakt de wijn perfect: kipspiesjes van de BBQ, kipcurry uit Ivestown, empanadas met kip of een romig stoofpotje met wortel.

Op de hoogte blijven van goede wijnbeoordelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book