Als een Bourgogne

Chardonnay uit Elgin

In 2003 veranderde het leven van de Franse wijnmaker Julien Schaal flink: hij hielp mee bij de druivenoogst in Hermanus, maar werd hierbij helemaal verliefd op Zuid-Afrika. Zo verliefd, dat hij met hulp van vriend (en wijnmaker in de Hemel en Aarde Vallei) Gordon Newton Johnson aan een nieuw avontuur begon: Julien Schaal Winery. Zijn wijnen maakt hij van druiven uit Elgin, een van de koelste wijngebieden in Zuid-Afrika. De druiven worden met de hand geplukt. Na een zachte persing rijpen de wijnen 10 maanden op vaten van 300 liter voordat ze gebotteld worden. Zo blijven de wijnen mooi fris en mineralig.

Complex met exotisch fruit

De wijn heeft een goudgele kleur met een vleugje groen. De geur is complex met fris tropisch fruit, licht vanille en citrus. De smaak van de wijn is fris met ook weer exotisch fruit en milde houttonen. Het mondgevoel is licht filmend maar tegelijk ook wat strak door de zuren. De afdronk is lang en fris en doet denken aan een goede Meursault uit de Bourgogne.

Waar drinken we deze wijn bij?

Deze wijn is heerlijk als aperitief met een klein hapje. Hij combineert ook uitstekend met gebakken hutspot: zowel het gerecht als de wijn hebben een licht filmend maar toch ook iets strak mondgevoel. Dankzij zijn zuren kan de wijn bovendien de frisse mosterdsaus goed aan. Andere smakelijke combinaties: venkelsoep met coquille, asperges, vitello tonnato, vis met lichte saus, tong en croûte met pesto, kip met paprika en ananas, oesters, schaal- en schelpdieren en licht belegen kaas.

Wil je meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op