Aromatisch fris wit

Italiaanse Müller-Thurgau

Ooit op vakantie geweest aan het Italiaanse Gardameer? Als je vanuit Oostenrijk via de Autostrada naar je vakantieadres gereden bent, dan heb je deze wat minder bekende regio al eens doorkruist: Trentino. In dit Noord-Italiaanse wijngebied maken wijnmaker Mario Pojer en wijngaardbeheerder Fiorentino Sandri samen op slechts 24 ha wijngaarden kwaliteitswijnen en zeer goede grappa’s. Hun wijngaarden liggen hoog in de bergen, tussen de 300 en 750 meter boven de zeespiegel, waar een koel bergklimaat heerst. Die koelte proef je terug in hun frisse, zuivere witte wijnen, zoals in deze Müller-Thurgau.

Wat is Müller-Thurgau nou eigenlijk?

Dit vraagt toch om iets meer uitleg dan normaal. Müller-Thurgau is de naam van  wit druivenras die vooral veel  voorkomt in Duitsland. Heel lang heeft men gedacht dat het een kruising was van silvaner en riesling. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet klopt; het is een kruising van riesling en madeleine royal (tafeldruif). De Zwitserse professor Müller, afkomstig uit de Thurgau,  is de ‘vader’ van deze druif. In Luxemburg noemt men deze druif Rivaner.

Bloemig en fris

De bleekgele wijn heeft een aromatische neus. Hij ruikt bloemig, zacht kruidig en een beetje nootachtig. In de mond is hij fris en zelfs wat zilt, met fijne zuren, iets van groene paprika en het bittere van grapefruit. Door de zuren is het mondgevoel vrij strak. De afdronk is redelijk lang, met frisse zuren en een bittertje.

Wat smaakt hier lekker bij?

Zo’n frisse witte wijn vraagt om een visje en een frisje om mee te combineren, denk bijvoorbeeld aan zeebaars met citroen.  Ook de Tonijn met doperwt en Granny Smith vormt een prettige combinatie met deze wijn: het strakke mondgevoel van de salade en de dichtgeschroeide tonijn past bij het eveneens vrij strakke mondgevoel van de wijn. Met zijn fijne zuren kan de wijn bovendien de mieriksworteldressing en Granny Smith appel prima aan. Ook Gegratineerde heekfliet met tijm vormt zo’n mooie combinatie waarin strak mondgevoel en zuren uit gerecht en wijn elkaar naadloos vinden. De tijm in dit gerecht vindt aansluiting bij de zacht kruidige neus van de wijn.

 

Weleens eerder een Müller-Thurgau gedronken? Wat vond je ervan?