Complex wit

Vernaccia di San Gimignano met diepgang

San Gimignano; een stad waar je geweest moet zijn. Hij staat bekend als het Manhattan van Toscane. Veertien van de ooit zeventig torens reiken hoog in de lucht. Van veraf zie je de stad liggen. Hier  is de Vernaccia di San Gimignano geboren; een Italiaanse witte wijn met een oude traditie.  Nu te koop bij Vivino. Een Vernaccia met torenhoge scores.

Fontaleoni: naam om te onthouden

Sinds 1993 bezit Vernaccia di San Gimignano het predikaat DOCG. Toch zijn het vaak nietszeggende wijnen. Maar deze Vernaccia van Fontaleoni steekt er ver bovenuit. Azienda Fontaleoni is een echt familiebedrijf; de Troiani familie met zoon Matteo als wijnmaker, en dochter Simona voor de communicatie. Oorspronkelijk afkomstig uit de Marken, maar sinds 1959 maken ze wijn in San Gimignano. Ze bezittten 45 ha grond, waarvan de helft wordt ingenomen voor de vernaccia-druif en de andere helft is sangiovese. Begin jaren negentig werden de wijngaarden opnieuw herplant. De druivenstokken voor Vernaccia zijn de oudste van het domein. Het bedrijf werkt supermodern. En dat is heel belangrijk voor Vernacciadruiven, want die zijn delicaat met een superdun schilletje. Dat vereist een zorgvuldige persing en behandeling. Een methode die zijn vruchten afwerpt.

Intens en complex

Vernaccia di San Gimignano Reserva  wordt gemaakt van de Vernaccia-druif. Riserva geeft aan rijping op de ‘lie’ (90%) en op hout (10%). Normaal minimaal 16 maanden, bij Fontaleoni nemen ze 2 jaar de tijd. Dat zorgt voor extra diepgang en body. En dat proef je! Hij is aantrekkelijk goudgeel van kleur met een levendige geur van honing, rijpe abrikozen en amandelen. In de smaak intens en complex met een mooie frisheid en lange afdronk.

Wat eten we bij deze wijn?

Deze rijke witte wijn kan veel hebben. Goed te combineren met wat stevige visgerechten, zoals anti-pasti,  pasta met vis of risotto met vis. Beproefde klassieke combinatie is konijn met venkel. Ook de Groentelasagne met venkel en noten geeft zowel gerecht als wijn een extra dimensie. Of probeer de risotto con funghi. Ook hier past de rijpheid van wijn bij de rijke smaak van risotto.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.