Onbekend maakt onbemind. Zoiets geldt zeker voor de relatief onbekende witte wijnen van het zonnige eiland Sicilië. Maar het tij keert. Zeker de laatste jaren zie je steeds vaker de Grillo, Cataratto of Insolia voorbij komen. Het proefpanel van I Love Food & Wine proeft twee verschillende Grillo’s, allebei biologisch, maar van verschillende prijsklasse. Conclusie: een wereld van verschil!
Grillo is een Siciliaanse wit druivenras dat ooit als basis diende voor de in de onmin geraakte Marsala. Dat is een versterkte rode wijn (zoals port) waar we het nu even niet over zullen hebben. Grillo (spreek uit als griello, en niet griejo!) kan goed tegen de zon, want zijn dikke schil voorkomt dat het vocht in de druif kan verdampen. Zorgt de wijnboer vervolgens voor een handmatige pluk, zorgvuldige selectie en nauwgezette koele fermentatie dan ontstaat er witte wijn met frisse zuren waar je blij van wordt.
Hoe smaken de Grillo’s?
Het proefpanel proeft de twee grillo’s helemaal blind, eentje afkomstig van wijnimporteur Ad Bibendum en eentje van Vinoblesse. Wat zijn de verschillen?
Glas 1 Sibiliana Sensale Grillo Biologico 2016: in de neus meloen, wat tropisch fruit en een tikkeltje limoen. De smaak is vooral rond, vol en sappig met fruitaroma’s van meloen, perzik en mango, daarna komen de frisse granny smith-zuren. Niet ingewikkeld, gewoon een heerlijk zomers glas. Bij de importeur uitverkocht. Wel te koop bij o.a. Bovino. Prijs: € 6,20
Glas 2 VignaVerde 2016 Marco de Bartoli: in de geur licht geparfumeerd en wat perzik. Ook deze versie is sappig, maar heeft beduidend meer frisheid dan glas 1. Bovendien een duidelijk bittertje (limoen, grapefruit) in de afdronk. Zuiver en wat complexer. Te koop Vinoblesse. Prijs: € 15,50
Conclusie: Glas 1 is rijper en ronder dan glas 2. De VignaVerde is complexer, maar wel aan de dure kant. Uiteindelijk komen beide wijnen uit op het cijfer 7,5. Met name omdat de prijs-kwaliteit ook meeweegt.
Wat eten we bij Grillo?
Zo’n zomers glas witte wijn doet het altijd goed op je terras. Maar je kunt er ook zeker iets bij eten, het liefst Italiaans natuurlijk. Denk aan gepaneerde gamba’s, of een citroenrisotto met kabeljauw. Ook de pasta met geroosterde tomaatjes en ricotta, of de citroenkip combineren uitstekend.
Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!
Deze tekst is geschreven door Angélique Chamboné/Jolande Vos.
Op 25 april blind geproefd en beoordeeld door I Love Food & Wine-proefpanel.
Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen