Mijn naam Francesca suggereert een Italiaanse achtergrond. Maar niets is minder waar! Desalniettemin heeft de Italiaanse keuken wel mijn hart gestolen. Dus deze kerst een menu met een Italiaans tintje. De vitello tonnato vind je hier, de andere gerechtjes vind je op mijn foodblog Francesca kookt (zie linkjes).
Voorgerecht: vitello tonnato
Bijpassende wijn: Garganega Veronese
Hoofdgerecht: pappardella met truffel
(combineer dit eventueel met de ossobuco van hert)
Bijpassende wijn: Saint Émilion Bordeaux
Dessert: zoete risotto met amarene kersen
Bijpassende wijn: ruby port
Vitello tonnato
4 personen | 15 minuten |
Ingrediënten
- 1 ei
- 1 klein teentje knoflook, uitgeperst
- snufje zout
- 200 ml neutrale olie
- 2 eetlepels witte-wijnazijn
- 1 blikje tonijn in olie, uitgelekt
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 ansjovisfilets, fijngesneden
- 1 eetlepel citroensap
- versgemalen peper
- 300 gram kalfsvlees in plakjes (fricandeau, of rollade)
- kappertjes, waterkers of rucola
Stap 1
Doe in een hoge maatbeker: 1 ei, knoflook en zout. Schenk hier voorzichtig de olie op in een heel dun straaltje. Zet de staafmixer op de bodem. Zet de staafmixer aan en trek hem langzaam omhoog. Zo krijg je een dikke mayonaise. Voeg daarna de azijn toe en meng erdoor.
Stap 2
Verkruimel de tonijn. Schep door de mayonaise: tonijn, kappertjes, ansjovis en citroensap. Weer mengen met de staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat citroensap.
Stap 3
Verdeel de plakjes kalfsvlees over 4 borden. Smeer de tonijnmayonaise er overheen. Laat ca. 10 minuten staan, zodat de saus goed kan intrekken. Garneer met extra kappertjes en ‘ iets groens’ (waterkers of rucola).
Geef een reactie