Het kerstdiner is voor mij een avond waarop ik in alle rust terugblik op het afgelopen jaar. Als vertegenwoordiger van het visbureau gaat dat vooral gepaard met veel gedachten over vis. Daarom kies ik voor een kerstmenu met vis in de hoofdrol. Daaruit blijkt dat vis in combinatie met schaal- en schelpdieren heel veelzijdig kan zijn. En natuurlijk ook heerlijk lichtverteerbaar. De recepten van het voorgerechten staan op www.visrecepten.nl (zie linkjes). We houden het in dit kerstmenu bij witte wijn. Van mousserend, naar fris wit en houtgelagerde chardonnay.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg 4 plakjes deeg op het werkvlak. Rol de vis op of vouw dubbel en leg ze op het deeg, zorg dat de rand van 1-2 cm vrij blijft. Verdeel de pesto erover. Dek de vis af met een 2e plakje deeg. Druk de rand goed dicht, gebruik eventueel een vork. Bestrijk de pakketjes met het losgeklopte ei. Maak aan de bovenzijde enkele insneden. Leg de vispakkertjes op de bakplaat. Bak ze in ca. 20 minuten gaar en goudbruin in de oven.
Stap 2
Meng intussen de rucola met de tomaatjes en sjalot. Klop een dressing van de olie, azijn, zout en peper. Schep de dressing door de salade en verdeel dit over 4 borden. Leg het vispakketje erop.
Pesto zelf maken Je kunt ook de pesto even zelf maken. Dat is heel simpel. Pureer met de staafmixer: handvol basilicum, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel pijnboompitten en flinke scheut olijfolie. Meng er wat geraspte Parmezaanse kaas door. Breng op smaak met zout en peper.
Geef een antwoord