Elegantie uit Napa Valley

8,8 pnt sappige Grenache van Gallica

Napa Valley, één van de meest beroemde wijngebieden ter wereld. Bekend om zijn dikke, romige Chardonnays en krachtige Cabernet Sauvignons. Maar deze smalle vallei heeft veel meer moois te bieden heeft dan alleen grootse powerwijnen. Steeds meer wijnmakers focussen zich op het maken van verfijnde, authentieke wijnen, waarin terroir centraal staat. Precies dat is wat de wijnen van wijnhuis Gallica zo bijzonder maakt. We proeven en beoordelen de Grenache Rossi Ranch 2019 en dat is een echte aanrader voor je komend kerstdiner.

Elegant, puur en authentiek zijn de woorden die de wijnen van Gallica het beste omschrijven. Wijnmaakster Rosemary Cakebread werkt bij verschillende wijnhuizen in Napa Valley en in de Bordeaux voordat zij Gallica opricht. In deze gebieden doet ze inspiratie op en leert ze beetje bij beetje wat zij belangrijk vindt in een wijn. Langzaam groeit het idee om wijnen te maken van biologisch verbouwde druiven, die ieder een duidelijke weerspiegeling zijn van druif en terroir. Ze vindt een ideale plek in St Helena in het centrum van Napa Valley, waar ze een moderne wijnmakerij neerzet tussen de oude Cabernet Sauvignon en Petite Syrah wijnranken.

Winemaker Rosemary Cakebread van Gallica Wines in Napa Valley
Wiijnmaakster Rosemay Cakebread werkt volledig biologisch

Vallei met verschillende terroirs

Rosemary start met het maken van Cabernet Sauvignon van druiven uit het meer zuidelijk gelegen Oakville. Maar al snel breidt ze haar assortiment uit met andere druivenrassen uit andere gebieden in Napa Valley. De enorme diversiteit aan bodemsamenstellingen en subklimaatjes binnen de vallei zorgt ervoor dat veel druivenrassen zich hier thuis voelen. De vallei is zo’n 45 kilometer lang en wordt aan beide kanten begrensd door een lange bergketen. Het noorden van de vallei wordt gekenmerkt door warme dagen en koude nachten, terwijl het klimaat in het zuiden profiteert van de gematigde, verkoelende invloed van Pablo Bay. Voor haar wijnen selecteert Rosemary druiven die groeien op plekken waar ze het meest tot hun recht komen.

Wijngaarden Rossi Ranch
Wijngaarden Rossi Ranch liggen in Sonoma Valley

Biologisch werken staat voorop

Zo maakt ze Albariño uit hooggelegen, koele wijngaarden met kalkrijke bodems in het uiterste noorden van de vallei, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon van hellingen met een vulkanische ondergrond in Oakville, en Grenache van fijne klei-leembodems in Sonoma Valley. Een belangrijke voorwaarde is dat de wijngaarden biologisch worden bewerkt: voor Rosemary een onmisbaar aspect in het kunnen maken van terroirwijnen. In de kelders wordt zo weinig mogelijk ingegrepen in het wijnmaakproces, zodat de wijnen vanzelf ‘ontstaan’ en het karakter van de druif en het terroir zoveel mogelijk bewaard blijven.

De druiven voor de Grenache komen uit de wijngaarden van Rossi Ranch in het hart van Sonoma Valley, de vallei ten westen van Napa Valley. De bodem bestaat hier aan mineraalrijke klei en leem, bedekt met een dunne laag vulkanische as.

 

Hoe smaakt Grenache Rossi Ranch 2019?

Grenache van Gallica Wines 2019Deze Grenache uit Californië heeft een robijnrode/paarse tint. De vrij lichte kleur zet je misschien op een verkeerd been, maar de wijn is aantrekkelijk in de neus. Hij smaakt vol en toch elegant met rode fruit-aroma’s van kersen, frambozen en aardbeien, maar tegelijkertijd geroosterd kruidig en licht peperig. Soepel en sappig met rijpe tannines. Een rode wijn die bij iedereen in de smaak zal vallen.

Wat eten bij Grenache Rossi Ranch 2019?

Bij zo’n juweeltje van een wijn passen mooie (kerst)gerechten, zoals eend en lam, die je op tafel zet als er familie en/of vrienden komen eten. Of als er iets te vieren valt. Ik zet een aantal suggesties op een rij:

Pasta met ragù van eend uit het kookboek Slow van Louise Franc
Pasta met ragù van eend

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Wil je deze wijn ook proeven?
Grenache Rossi Ranch 2019 is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze wijn kost € 56,87 per fles. De Gallica – Grenache Rossi Ranch 2019