Krachtpatser met lef

8,8 pnt: topwijn uit Macedonië

De meesten kennen Macedonië als vakantieland, maar als wijnland? Voor wie goed rondkijkt valt er veel te ontdekken. In Macedonië is een stille wijnrenaissance gaande. Tikveš, één van de oudste, grootste en meest toonaangevende wijnproducenten in Macedonië, investeerde meer dan € 30 miljoen in innovatie en kwaliteit. Doel? Het maken van een top terroirwijn. Aan de reactie van het proefpanel van I Love Food & Wine te merken is dat gelukt. We vallen als één blok voor deze sappige Bela Voda Red 2013 gemaakt van de inheemse Plavac Mali en Vranec druiven. Maar liefst 8,8 punten scoort deze krachtige, heerlijk fruitige wijn, met stevige, maar oh, zo fluweelzachte tannines en een bijna Rhône-achtige kruidigheid. Online te koop bij Univin en Andere Wijn.

De Bela Voda Red wordt gemaakt door Tikveš wijnmaker Marko Stojaković. Na zijn opleiding in Bordeaux neemt Rhônegrootheid Philippe Cambie Marko onder zijn hoede. Philippe Cambie werd in 2010 door Robert Parker uitgeroepen tot oenoloog van het jaar. Die samenwerking bevalt zo goed dat Marko (na zijn terugkeer in Macedonië) Philippe vraagt om zijn ‘flying winemaker’ te  worden voor Tikveš. Met groot succes. In 2010 krijgt de Bela Voda Red als eerste Macedonische wijn een superscore: 94 punten van Robert Parker.

Sappig en krachtig

In het glas ruiken we de geur van sappige, rijpe rode frambozen en bessen. Ook veel wild, zwart fruit: bramen, blauwe bessen, pruimen en vijgen. De aromas van geroosterde koffie, cacaobonen, kruiden en subtiel eikenhout maaken de geur nog intenser. De smaak is robuust, krachtig, rijk en complex, met veel body en stevige tannines. Eigenlijk zoals de vranec-druif hoort te smaken. Typerend voor deze druif is het jam-achtige fruit en tonen van koffie en leer. Daarintegen geven de gecontroleerde, fijne zuren van de ‘kleine blauwe’ plavac mali de tannines genoeg tegenwicht om voor een goede balans te zorgen. De plavac mali vindt zijn oorsprong in  Kroatië en komt uit dezelfde familie als de zinfandel en primitivo. De afdronk brengt een vleugje kruidigheid. Deze wijn kan uitstekend nog een paar jaar rijpen in de fles.

Wat eten we bij Bela Voda Red?

De Bela Voda Red 2013 past heerlijk bij Spaanse kip met chorizo, Cote de Boeuf in pepersaus,  maar gek genoeg ook bij sommige visgerechten zoals  zeebaars of dorade met geconfijte cherrietomaat. Bela Voda is evenzeer een uitstekende partner voor het vlees van wild, zoals hertenbiefstuk in een saus van wilde bessen, fazant in spek, gelakt buikspek of een stoofpot van wildzwijn.

 

 

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Op de hoogte blijven van wijn met een goede beoordeling? Meld je aan voor de nieuwsbrief.