Voor het weekend

Lamsrack met pistachenoten, wortel en courgette

Lamsrack uit de oven is een zéér geslaagd gerecht uit het kookboek De Snelle Bakplaat van Rukmini Iyer. Vooral heel eenvoudig om te maken. Toch heb ik dit gerecht een aantal keren moeten testen voordat ik tevreden was. Het probleem was de gaarheid van het lamsvlees.

Welke wijn bij lamsrack uit de oven met pistachenoten?

Beetgare lente groenten met een duidelijke muntsmaak. Lamsvlees is mals en kruidig. Drink hier een kruidige rosé bij, bijvoorbeeld eentje uit de Provence. Wil je toch rood, kies dan voor een Chianti classico. Deze rode wijn met z’n frisse zuren sluit aan op de groenten met munt en citroen en het kruidige vlees.

Lamsrack met pistachenoten, wortel en courgette uit het kookboek Snelle Bakplaat van Rukmini Iyer

Lamsrack met pistachenoten, wortel en courgette

Voorbereiding: 10 minuten
Oventijd 20 minuten
Totaal: 30 minuten
Eenvoudig, maar feestelijk voorjaarsgerecht. Wordt nog mooier als je verschillende kleuren wortels gebruikt.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 1 lamsrack à 400 gram kamertemperatuur!
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 1 kleine courgette in repen
  • 200 gram baby-wortels fijne winterpeen, in lengte gehalveerd
  • 1 blik witte cannellini bonen 400 gram
  • 2 theelepels Dyon mosterd
  • 40 gram gepelde ongezouten pistachenoten fijngehakt
  • 8 gram muntblaadjes fijngehakt
  • sap van ½ citroen
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie

Extra nodig

  • ovenschotel 20 x 30 cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie. Bestrooi de lamsrack met zout en peper. Bak de lamsrack in ca. 2 minuten rondom bruin. Haal uit pan.
  • Snijd intussen de courgette in repen van 10 cm. Halveer de wortel in de lengte. Spoel de witte bonen af onder koud stromend water.
  • Doe de courgette, wortel en witte bonen in de lege ovenschaal en meng door elkaar. Roer er 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zout en versgemalen peper door. Smeer de bovenkant en zijkanten van de lamsrack in met de mosterd. Leg hem op de groente in de ovenschaal. Verdeel de pistachenoten gelijkmatig over de bovenkant en druk zachtjes aan. Zet in de oven en bak in ca. 20 minuten alles gaar.
  • Haal de lamsrack uit de ovenschaal, verpak in aluminiumfolie en laat ca. 5 tot 10 minuten rusten. (Dit is heel belangrijk voor de textuur, sla deze stap niet over!)
  • Voeg toe aan de achtergebleven groenten: munt, citroensap en de eetlepel extra vierge olijfolie. (Proef ook even of je de worteltjes gaar genoeg vindt!)
  • Zet de schaal nog even terug in de warme oven tot het vlees klaar is.
  • Snijd het lamsrack in mooie medaillons (mochten de medaillons toch niet rosé genoeg zijn, bak ze nog even snel rondom aan in de koekenpan). Leg ze op de groenten in de ovenschaal. Giet alle sappen van de snijplank over de lamskoteletten en dien direct op.

 

Het kookboek: De snelle Bakplaat

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

We publiceerden al eerder een recept uit het kookboek De Snelle Bakplaat (Orzo met geroosterde groenten), maar eentje uit de Wereldse Bakplaat: Pompoen & Linzen met granaatappel. Ook zeker een aanrader!

Bestellen kun je hier:

cover De Snelle Bakplaat van Rukmini IyverTitel : De snelle Bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1627 4
Prijs : € 19,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept