Meatless Monday

Vega paella met gegrilde halloumi

Ken je de Belgische tv-kok Jeroen Meus? Deze vega paella komt uit zijn nieuwste kookboek Groentekost. Een zomers rijstgerecht met lekker veel paprika, gegrilde aubergine en courgette. Halloumi-kaas zorgt voor de broodnodige eiwitten. Glas gekoelde wijn erbij en het Spaanse zomerfeest kan beginnen.

portret jeroenmeus
Portret Jeroen Meus

Jeroen Meus: ‘De kip of de vis uit de traditionele paella is hier vervangen door gegrilde halloumi en veel gestoofde en gegrilde groenten. Zorg dat er onderaan een korstje zit (scarrada) en dat de bovenkant sappig is. Dát is het geheim van een perfecte paella’.

 

Welke wijn bij vega paella?

Combineer dit Spaans rijstgerecht een kruidige Spaanse rosé. De kruidigheid van de wijn komt terug in de kruidigheid het gerecht. Het rijpere fruit accentueert de zachte smaken van de doperwten. Maar wij combineerden deze vega paella met een fruitige en sappige grenache uit de Languedoc van Domaine Gayda. Serveer deze licht gekoeld. De koele fruitigheid van deze wijn sluit perfect aan. De stevigheid past bij de gegrilde groenten.

 

Vega Paella met groente en halloumi uit Groentekost van Jeroen Meus

Paella met gegrilde groenten

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 40 minuten
Vega paella met paprika, courgette en aubergine. Gegrilde halloumi vervangt kip en garnalen.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 liter groentebouillon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 rode paprika’s in blokjes
  • 500 gram paellarijst of risottorijst
  • 2 dopjes saffraandraadjes
  • snufje cayennepeper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 200 gram diepvries doperwten

Om te grillen

  • 1 aubergine in plakjes
  • 1 courgette in plakjes
  • 400 gram halloumi

Extra nodig

  • paellapan of grote hapjespan, grillpan

Bereiding
 

  • Verwarm de groentebouillon.
  • Verhit de olijfolie in een paellapan of hapjespan. Bak de uien in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg de knoflook toe en bak even mee.
  • Voeg de paprikablokjes toe en bak even mee. Doe de rijst erbij en laat even meestoven.
  • Roer erdoor: saffraan, zout, cayennepeper en gerookt paprikapoeder. Voeg de bouillon toe en laat aan de kook komen. Leg de laurierblaadjes en tijm erbij. Laat in ca. 17 - 20 minuten  gaar laten sudderen. Voeg de doperwten toe en schep ze er voorzichtig door en laat kort meegaren.
  • Snijd intussen de aubergine en courgette in plakjes. Bestrijk met wat olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Gril de groenten aan beide kanten in een hete grillpan.
  • Snijd de halloumi in plakjes. Bestrijk ze met wat olijfolie en gril ze in een paar minuten lichtbruin.
  • Leg de grilde groenten en halloumi op de paella-rijst.

Meer zin in traditionele paella? Kijk dan naar deze twee recepten:

Het kookboek: groentekost

In dit kookboek Groentekost selecteerde Jeroen Meus zijn favoriete 100 vegetarische recepten en bedacht hij allerlei nieuwe bereidingen. Dit is zijn eerste volledig vegetarische kookboek.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover groentekostTitel : Groentekost
Auteur : Jeroen Meus
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 3930 5
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit vega paella recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept