Voor het weekend

Lente pasta met ragù van eend

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Speciaal voor het weekend: heerlijke pasta met malse eend en groente in een verderlichte saus. Die maak je het liefst een dag van tevoren, want je hebt extra tijd nodig om de boutjes lekker boter gaar te stoven. Op het laatst hoef je dan alleen nog even pasta koken en een salade maken. In een wip zit je aan tafel!

 Dit uitstekende recept van pasta met eend is afkomstig uit het nieuwe kookboek SLOW. Een duimendik kookboek met hartverwarmende recepten uit de internationale keuken. Van Indonesische rendang tot en met Yorkshire pudding.

Welke wijn drink je bij pasta met eend?

Al eerder publiceerde ik dit recept in het Kerst E-book van 2020 met als wijnadvies Barbera d’Asti 2006, afkomstig van wijnimporteur Tire Bouchon. Deze Italiaanse complexe Barbera d’Asti uit Piemonte sluit naadloos aan bij deze pasta met stukjes eend en groenten in een kruidige saus. De wijn ondersteunt en vult aan.

Pasta met ragù van eend uit het kookboek Slow van Louise Franc
Pasta met ragù van eend
Voorbereiding: 1 uur
stooftijd 1 uur 50 min
Totaal: 2 uur 50 min
Italiaans pastagerecht met een ragù van eend. Licht door de bouillonachtige groentesaus.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 4 eendenbouten overtollig vet weggesneden
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 preien alleen het witte deel, in lengte gehalveerd en in halve ringetjes
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 wortels 100 gram, in de lengte gehalveerde en dan fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes
  • 2 grote takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel venkelzaad gekneusd met een mes
  • 375 ml verjus of witte wijn
  • 1 onbespoten sinaasappel rasp + sap
  • 500 ml kippenbouillon
  • chilivlokken
  • 350 gram korte pasta bijv. orecchiette
  • 2 eetlepels bladpeterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Verhit een grote hapjespan met zware bodem op vrij hoog vuur. Bestrooi de eendenbouten met zeezoutvlokken en peper. Leg ze met het vel naar beneden in de pan en braad ze ca. 10 minuten, draai halverwege om. Leg ze op een bord.
  • Giet het merendeel van het vet uit de pan en laat circa 2 theelepels achter. Voeg de olijfolie toe en bak prei, knoflook, wortel en bleekselderij 5 minuten op laag vuur. Voeg de tijm, rozemarijn, laurierblaadjes en het venkelzaad toe en bak alles nog 1 minuut. Leg de eend weer in de pan.
  • Schenk de verjus (of witte wijn) erbij, laat die 1 minuutje koken en voeg dan de rasp en het sap van de sinaasappel, kippenbouillon en een paar snufjes chilivlokken toe. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de eend 1 uur en 30 minuten zachtjes koken (keer de eend halverwege).
  • Haal het deksel eraf en laat de eend nog ca. 20 minuten op laag vuur koken. (De vloeistof houdt wel een bouillonachtige consistentie). Haal de eendenbouten eruit, trek het vlees van het bot en leg het terug in de pan, gooi het vel en de botten weg. Gooi de takjes tijm, en rozemarijn en de laurierblaadjes ook weg. Breng op smaak met zout peper. Tot zover kan de ragù voorbereid worden.
  • Verwarm de ragú van eend op middelhoog vuur. Af en toe doorroeren. Kook intussen de pasta volgens gebruiksaanwijzing beetgaar. Giet de pasta af. Verdeel de pasta over de borden en schep de eendenragout erop. Garneer met peterselie.
  • Serveer met een groene salade met basilicum en lente-ui.

Tamme of wilde eendenbouten?

Je kunt dit gerecht met allebei maken. Dit recept gaat uit van tamme eendenbouten. Wilde eendenbouten geven meer smaak, maar zijn veel kleiner en moeten langer worden gestoofd. Dus kies je voor wild, ga dan uit van 1 kilogram wilde eendenbouten en ca. 3 uur stoven.

TIP: wat is verjus?

Verjus wordt gemaakt van het sap van onrijpe druiven en kun je vinden bij delicatessenwinkels of online. Bijvoorbeeld Het Betuws Wijndomein (vlakbij Tiel) maakt zelf verjus. Je kunt het daar online kopen. Bestel via hun bestelformulier. Het geeft gerechten een friszure smaak.

 

Kookboek slow

Dit recept komt uit het kookboek Slow, een duimendik kookboek met maar liefst 140 recepten met echt comfort food. Rijk gevulde soepen, curry’s, beef wellington (zie hier het recept), langzaam gegaarde lamsschouder tot Indonesische rendang en ossobucco. Geschreven door de in Frankrijk geboren Louise Franc. Zij werkt in Australië als chef-kok, receptschrijver en foodstylist.

We publiceerden al eerder twee recepten uit dit boek: Beef Wellington en Cheesecake met peren. Allebei aanraders!

Bestellen kun je hier:

Cover Slow-Titel : Slow
Auteur : Louise Franc
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 614 3246 9
Prijs : € 32,50

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept