Meatless Monday

Shakshuka met feta

Het favoriete recept van Laura Lemmers Van WijnSpijs Wandeling is Shakshuka. En niet zomaar een Shakshuka. Nee, zij is fan van de versie uit het kookboek van Sergio Herman ‘Simple Food’. We publiceerden al eerder recepten uit dit kookboek. Maar echt simpel zijn de meeste recepten uit het boek niet te noemen. Dat geldt ook voor deze versie van Shakshuka, een gerecht dat oorspronkelijk uit Tunesië komt. Maar er zijn eindeloos veel varianten. Sergio proefde ooit dit recept bij zijn pitabakker en vind deze het allerlekkerst. Net als Laura vinden wij deze versie ook geweldig. Hij smaakt heel puur en geconcentreerd. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen!

Welke wijn bij Shakshuka met feta?

Het gerecht smaakt als een pittige ratatouille. De eieren zijn zacht en de dooier loopt mooi uit over de groenten. De feta zorgt voor pit. Zonnige rosé past bij dit zonnige gerecht. Eentje met body en structuur om bij de volle (lichtzoete en aardse) smaak van de shakshuka te kunnen aansluiten. Zoals die uit Piëmonte of uit Portugal. Wil je toch rode wijn drinken, kies dan een soepele wijn met weinig tannines en rijpe fruitaroma’s. Dan is bijvoorbeeld een Côtes du Rhône of Rosso Romagnia uit Sardinië een goed idee.

Shakshuka met feta

Shakshuka met feta

Bereiding: 1 uur 15 minuten
Shakshuka komt oorspronkelijk uit Tunesië. Deze versie smaakt heel puur en geconcentreerd!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 aubergines
  • 2 rode paprika’s
  • ¼ theelepel za’atar Turkse supermarkt
  • 3 teentjes knoflook fijngesnipperd
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 theelepel harissa
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 150 g fetakaas
  • 4 eieren
  • 1 theelepel sumak
  • 2 eetlepels bladpeterselie

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aubergine en snij doormidden. Kruid met za’atar, zwarte peper van de molen, zeezout, 1 teentje knoflook en besprenkel met olijfolie. Leg de auberginehelften en de rode paprika’s op een bakplaat met bakpapier.
  • Rooster ca. 20 minuten tot de paprika’s licht geroosterd zijn. Haal de paprika’s uit de oven. Overdoen in een plastic zak en laat afkoelen. Verwijder de buitenste velletjes en pitjes en snijd de paprika in repen.
  • Zet de oven iets lager op 180 °C. Wikkel de aubergines in aluminiumfolie en pof ze 30 minuten verder gaar. Haal het vruchtvlees met een lepel uit de schil.
  • Verwarm olijfolie in een ruime braadpan. Stoof de ui en 2 teentjes knoflook glazig. Voeg de paprikarepen toe en bak een minuutje mee. Voeg tomaatblokjes en aubergine toe en kruid met zwarte peper van de molen, zeezout, harissa, ras el hanout, komijnzaadjes en paprikapoeder. Laat ca. 30 minuten op een zacht vuur pruttelen. Voeg ten slotte de verse tomatenblokjes toe, roer om en haal van het vuur.
  • Verwarm de oven opnieuw voor op 180 °C. Brokkel de fetakaas over de shakshuka. Maak 4 ‘kuiltjes’ en breek in elk kuiltje een rauw ei. Kruid met zwarte peper van de molen, zeezout en sumak. Zet de pan in een voorverwarmde oven laat de eieren in ca. 10 – 12 minuten gaar worden. Haal uit de oven. Serveer de Shakshuka met labneh (zie hieronder) en garneer met peterselie.
  • Lekker met Labneh* (zie hieronder) en Marokkaans brood.

Wat is Labneh?

is een hartige hangop die je maakt door yoghurt goed te laten uitlekken. Hij is zeer lekker als dip met wat flatbread. Je maakt het als volgt:

Zo maak je het:

Roer het 1 theelepel zeezout door 500 gram Turkse yoghurt en laat in een neteldoek (of theedoek), in een vergiet uitlekken. Voor Turkse yoghurt is 4 uur voldoende. Voor andere yoghurt kan dit meer tijd vragen. Kruid met peper en roer de ca. 3 eetlepels olijfolie door de hangop.

 

Kookboek: Simple Food

De 60 eenvoudige recepten in dit boek zijn ingedeeld in de categorieën: Apero, Jeugdsentiment, Simple chic, Mediterraan, Arabisch, Comfort food en Zoet. Ze worden door Herman ingeleid met een kort persoonlijk verhaaltje.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Simple FoodTitel : Simple food
Auteur: Sergio Herman
Uitgever: Minestrone
ISBN : 9789490028817
Prijs : € 29,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT SHAKSHUKA RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

Shakshuka. En niet zomaar een Shakshuka recept. Nee, is uit het kookboek van Sergio Herman ‘Simple Food’. Sergio proefdeooit dit recept bij zijn pitabakker en vind deze het allerlekkerst. Met o.a.aubergine, rode paprika, knoflook, tomatenblokjes, harissa, ras el hanout, feta, eieren etc. Oorspronkelijk een ontbijt recept maar ook heerlijk als lunch of als recept voor het avondeten. Lees dit vegetarische recept op mijn website.

2 reacties op “Shakshuka met feta”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept